Du kan få en tid i 2020: Fortsat flere års ventetid på høreapparater

Ventetiden på en høreundersøgelse i Region Syddanmark er igen steget, selvom regionen for et års tid siden etablerede en ny høreklinik i Sønderborg. Arkivfoto: Tim K. Jensen

Du kan få en tid i 2020: Fortsat flere års ventetid på høreapparater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Region Syddanmark forsøgte at løse problemet ved at oprette en ny høreklinik i Sønderborg, men ventetiderne har stadig ikke rykket sig. Nu efterlyser udvalgsformand gode idéer fra forvaltningen.

Det gik for alvor galt i forlængelse af en sparerunde i 2015, og siden er ventetiderne på en undersøgelse på en af Region Syddanmarks høreklinikker tordnet i vejret.

I regionen har man forsøgt at afhjælpe situationen ved at etablere en ny høreklinik i Sønderborg, som skulle lette trykket for de andre høreklinikker i Odense, Esbjerg, Vejle og Sønderborg. Men her er ventetiden nu også begyndt at stige, fordi man har problemer med at få ansat de audiologi-assistenter, som skal foretage undersøgelserne.

Det er ellers kun et års tid siden, at formanden for Sundhedsudvalget, Poul-Erik Svendsen (S), til et årsmøde i Høreforeningen lovede, at der i marts 2018 ville være en behandlingsgaranti på tre måneder på den nye høreklinik i Sønderborg. Men ventetiden er nu steget til 36 uger - eller omtrent ni måneder.

Alligevel er det faktisk her, at man kan komme hurtigst til. På Odense Universitetshospital er ventetiden uændret sammenlignet med for et år siden: 121 uger eller to år og fire måneder skal patienterne vente på at komme til.

Og på de andre regionale høreklinikker er ventetiden steget markant på et år. I Esbjerg fra 24 til 60 uger, på den anden klinik i Sønderborg fra 48 til 52 uger og i Vejle fra 74 til 123 uger.

Hørepatienter sat på hold
Regionerne overtog høreapparat-området fra kommunerne pr. 1. januar 2013.I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2015 valgte politikerne i Region Syddanmark at spare 10 millioner kroner ved at nedsætte kapaciteten på høreklinikkerne.

Forventningen var, at flere patienter ville søge over til de private høreklinikker, men det er ikke sket i så stor omfang som ventet.

I 2017 udleverede Region Syddanmark næsten 20.000 høreapparater til en samlet udgift på omkring 40 millioner kroner.

Region på vej med plan

Ventetiderne står i skarp kontrast til, hvor lang tid det tog før sparerunden. Her var ventetiden i Sønderborg helt nede på to uger, mens man måtte vente længst i Odense med 32 uger.

Poul-Erik Svendsen erkender, at indsatsen ikke har virket og vil nu bede forvaltningen om at komme med en handlingsplan til det næste møde i Sundhedsudvalget den 20. marts.

- Vores initiativ med at oprette en regional høreklinik har desværre ikke den ønskede effekt og kan ikke alene løse ventetidsproblemerne for alle regionens høreklinikker. Vi kan konstatere, at ventetiderne til høreundersøgelser af forskellige årsager ikke falder. Det skal vi naturligvis reagere på. Jeg vil derfor som sundhedsudvalgsformand bede administrationen om at fremlægge en plan for, hvad der skal til for at sænke ventetiderne. Jeg noterer mig, at alle regioner har udfordringer på området, og at der ikke er én let løsning på problemet, men noget skal der gøres, siger han.

Du kan få en tid i 2020: Fortsat flere års ventetid på høreapparater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce