Drop tabuer om kost


Drop tabuer om kost

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den holdning, at det er folks egen sag, skal lægges på hylden, hvis danskerne for alvor skal opnå sundere spisevaner

Hvor svært kan det være.

Den sætning er mange overvægtige og fejlernærede danskere givetvis trætte af at høre.

For på trods af kostråd og kampagner, er det ikke en nem sag at lægge de kostvaner om, som i de fleste tilfælde har fulgt én hele livet, lyder budskabet fra læger og diætister.

Derfor er det nødvendigt, at vi i Danmark bevæger os væk fra den holdning, at det er folks eget ansvar, hvad de putter i munden. I sidste ende er det nemlig os alle sammen, der kommer til at betale regningen, når antallet af diabetikere og hjerte-kar-sygdomme boomer i fremtiden på grund af usund livsstil.

- Selvfølgelig er det folks eget ansvar, hvad de spiser og drikker, men når vi samtidig ser et voksende fedmeproblem ude i samfundet, specielt i forhold til overvægtige børn, så bør vi erkende, at der er områder, hvor folk ikke selv kan finde ud af det. Og børn er jo ikke selv ansvarlige for, hvad de putter i munden. Her er vi altså nødt til at ændre retorikken og iværksætte nogle landsdækkende tilbud, som får fat i hele familien, siger Ginny Rhodes, formanden for Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD).

Hun mener, at kostens vigtighed i øjeblikket drukner lidt i det store fokus på, at få danskerne til at motionere mere. Undersøgelser viser nemlig, at motion alene ikke nødvendigvis gør det, mens en kostomlægning uden motion kan gøre en stor forskel.

Brug for hjælp

Selv om motion er vigtig i forhold til at bekæmpe overvægt, så er kosten mindst lige så vigtig, når det handler om at forebygge livsstilssygdomme, understreger lektor i human ernæring, Lotte Lauritzen fra Københavns Universitet.

Hun forsker blandt andet i, hvordan fisk minimerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme, idet det påvirker blodtrykket og fedtindholdet i blodet sammenholdt med kød.

Lotte Lauritzen så gerne, at det i Danmark blev mere almindeligt at spørge ind til folks kostvaner. For eksempel når folk alligevel er til tjek hos sin læge.

- Det er sjældent, at lægen tager fat i dig og spørger ind til din livsstil og spisevaner. Det er alt for tabubelagt. Det ville være en stor fordel, hvis det tabu blev nedbrudt, og man begyndte at tale mere åbent om kostens rolle for helbredet, siger Lotte Lauritzen, som mener, at den direkte kontakt virker bedre end store generelle kampagner.

- Der er ingen tvivl om, at folk har brug for vejledning, for ellers ender det ligesom med andre ting, der er usundt. Man bliver rigtig god til at finde undskyldninger, siger hun.

Næstformanden for de praktiserende læger, Henrik Dibbern, er enig i, at der skal mere end en kampagne og en opsang til. Han så gerne, at lægerne fik mulighed for at sende patienterne videre til kosteksperter.
Otte kostråd
Spis seks frugt og grønt om dagen.

Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen.

Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag.

Spar på sukker, især fra sodavand, slik og kager.

Spar på fedtet især fra mejeriprodukter og kød.

Spis varieret og bevar normalvægten.

Sluk tørsten i vand.

Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen.

kilde: Sundhedsstyrelsen

Lægens ordination

- Der er rigtig meget psykologi i at tabe sig. Nogle har måske prøvet en række slankekure uden held, men en diætist har en professionel tilgang og kan hjælpe folk i gang med noget, der er meget svært, siger han.

Ifølge eksperterne er bedre kost ikke kun godt for den enkelte, men også for samfundets fælles pengepung.

- I og med at børn og unge rører sig mindre og mindre og bliver kraftigere og kraftigere, er sygdomssymptomerne allerede ved at være kritiske. Vi ser begyndende diabetesproblemer hos teenagere i dag, og det så man altså ikke tidligere. Det tyder på, at vi står over for et stort problem, siger Lotte Lauritzen.

Det ser det også ud til, at politikerne på Christiansborg har indstillet sig på. Senest har sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) forladt linjen om, at det er den enkeltes ansvar, hvad der ryger indenbords. Han har blandt andet varslet højere priser på alkohol og tobak, i erkendelse af, at danskerne skal have et skub for at lægge livsstilen om.

Drop tabuer om kost

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce