Dronningen: Det har ikke været et nemt år

Dronningen holdt i 2014 sin nytårstale på Fredensborg Slot. Det skyldtes, at palæet på Amalienborg var under ombygning.

Dronningen: Det har ikke været et nemt år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

2017 har ikke været noget nemt år. Dronningen takker for den sympati, som familien er blevet mødt med.

Dronningen siger i sin nytårstale, at 2017 ikke har været noget nemt år for den kongelige familie.

Hun glæder sig over den sympati, som befolkningen har udvist og henviser dermed til, at prins Henrik i sommer blev diagnostiseret med demens.

- På nogle måder har det ikke været noget nemt år for mig og min familie. Så meget mere har det rørt os, at man fra så mange sider har omfattet prins Henrik med sympati og forståelse.

- Det er vi taknemmelige for. Det gør hverdagen lettere for os alle sammen, siger dronningen.

Hun siger desuden, at livet går op og ned, og at det vigtigste er, at vi har mennesker, som står os nær.

- Derfor går min nytårshilsen her i aften til alle, der har haft svære stunder i det gamle år og til hver og en, som må sidde alene, siger dronningen.

Det var i det hele taget familien, både hendes egen og andres, der var i centrum i talen.

- Glæden over at kunne være sammen, glæden ved at se frem til et nyt år med nyt håb og fornyede kræfter. Dog, året der er gået, kan også have budt på tunge stunder - ikke alt er glæde for os alle, siger dronningen.

Talen er nummer 46 i rækken af nytårstaler, som dronningen har holdt, siden hun blev dronning i 1972.

Talen transmitteres fra dronningens modtagelsesværelse i Christian IX's palæ på Amalienborg. Kun få gange har dronningen brudt den tradition og holdt talen på Fredensborg Slot. Senest skete det i 2014 og 2015, hvor Amalienborg var under ombygning.

Dronningens nytårstale markerer begyndelsen på nogle travle dage for kongehusets medlemmer.

1. januar lægges ud med nytårskur- og taffel på Amalienborg for blandt andre regeringens medlemmer og Folketinget. Her ønsker gæsterne dronningen, kronprinsparret, prins Joachim, prinsesse Marie og prinsesse Elisabeth godt nytår.

De følgende dage fortsætter med kure for blandt andre Højesterets dommere og diplomatiet, inden det hele kulminerer 4. januar med "den store" nytårskur. Det er her, dronningen kører i guldkaret fra Amalienborg til Christiansborg Slot.

Dronningen kan gemme en overraskelse i nytårstalen
Dronningen skal 31. januar klokken 18 holde sin nytårstale nummer 46. De fremmede, Janteloven, ensomhed, egoisme og Facebook er nogle af de temaer, som dronningen har taget op.

Talen i 2015 vil blive husket for, at dronningen sluttede af med at sige, at prinsgemalen har valgt at gå på pension.

Herunder er et udpluk af de mest debatterede taler:

* 1984: "Så møder vi dem med vores danske humor og små dumsmarte bemærkninger, så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder - det kan vi ikke være bekendt".

* 1987: "Vi skal nok passe på, at vi ikke af misforstået beskedenhed kommer til at ligge under for den såkaldte Jantelov og dens "du skal ikke tro, du er noget". Vel er den meget dansk, men den er farlig, hvis den ender med at gå os i blodet".

* 2000: "Mod ensomheden hjælper kun menneskeligt nærvær. Det er ikke noget, vi kan overlade til andre, til det offentlige. Det er et ansvar, vi har over for hinanden.

* 2010: "Men er der i disse år tegn på, at vi er blevet mere egoistiske, at vi er blevet tilbøjelige til først og fremmest at kræve ind og sikre os, at vi hver især får det, vi selv mener at have krav på? Er vi ved at blive mistroiske over for hinanden og tillægge hinanden mindre pæne motiver? Så er det ikke alene en økonomisk krise, vi befinder os i, så er det vore holdninger, der er ved at komme i skred".

2012: "Der er en tendens i tiden til at tegne et billede af det perfekte liv med ægtefælle, børn, et inspirerende arbejde, spændende fritidsinteresser, et ungdommeligt udseende uanset alder. Hvem kan leve op til det alt sammen?".

2014: "Hjælpen alene gør det ikke. Vi skal også anspore de nyankomne til at opbygge en ny tilværelse, hvor de kan tage ansvar for sig selv og gøre deres bedste for at falde til i det fremmede land, enten den tid bliver lang eller kort".

2015: "Jeg vil i aften rette en særlig tak til prinsgemalen. Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at "drosle ned" - hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension."
46 nytårstaler af 11 til 13 minutters varighed
Når dronningen 31. december klokken 18 taler fra sit modtageværelse på Amalienborg, er det hendes 46. nytårstale. Den første holdt hun i 1972.

Læs her mere om traditionen:

* Den kongelige nytårstale blev første gang sendt i radioen under tyskernes besættelse i 1941 under kong Christian X.

* Kong Frederik IX fortsatte med radiomediet, indtil han i 1959 som 60-årig blev den første danske monark, der holdt en nytårstale, som blev transmitteret på tv.

* Dronningen er fortsat med at holde tv-transmitterede taler. De varer fra 11 til 13 minutter. Det er den eneste gang i løbet af året, hvor dronningen taler direkte til hele nationen.

* I 2010 transmitterede Danmarks Radio for første gang nytårstalen til hele verden via dr.dk. Dermed kunne danskere bosiddende i udlandet følge talen direkte.

* Arbejdet med nytårstalen foregår sådan, at en embedsmand fra Statsministeriet sender en stikordsliste til Amalienborg i oktober. Den indeholder mulige emner, som dronningen kan tage op. Når hun har gennemarbejdet talen, bliver den sendt til godkendelse i Statsministeriet.

* Normalt taler dronningen fra sit modtageværelse i Christian IX's Palæ på Amalienborg.

* Nytårstalen er dog undtagelsesvist blevet holdt på Fredensborg Slot i 2015, 2014, 1980 og 1979, da Christian IX's Palæ var under renovering.

Kilde: Kongehuset

Dronningen: Det har ikke været et nemt år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce