Peter Naamansens behandlingsforløb ved Psykiatrien i Region Syddanmark var ifølge regionen i overensstemmelse med de gældende regler. Flere aktører mener, at resursemangel i psykiatrien øger risikoen for, at alvorligt psykisk syge bliver overset.

Den 48-årige gymnasielærer Peter Naamansen knivdræbte i 2015 en tilfældig 24-årig kvinde i en baggård i Odense. Han var psykotisk, følte sig forfulgt og havde gennem 12 år været i behandling ved Psykiatrien i Region Syddanmark.

Blot 14 dage før drabet var han ved en psykiater, som han havde været tilknyttet gennem flere år, men som ikke fandt Peter til fare for sig selv eller andre.

Peter Naamansen er blot en af syv psykiatriske patienter i Region Syddanmark, der har begået drab siden 2011.

Den statistik kalder formand for landsforeningen for psykisk sundhed, SIND, Knud Kristensen utilfredsstillende, og han mener, at de mange drabsepisoder kan være et tegn på, at psykiatrien er presset på resurser.

- Hvor man som psykiater tidligere kunne indlægge patienter for en sikkerheds skyld, hvis man var i tvivl, ser man i dag tiden an. Jeg siger ikke, at psykiatere ser en patient og tager chancen, men man har ikke kapaciteten til at øge indsatsen. Derfor vælger man for ofte at se tiden an, og det er den der katastrofale "vi ser tiden an", der giver de her forfærdelige konsekvenser, siger han.

Økonomi trumfer faglighed

Psykiatrien i Region Syddanmark har siden 2009 fået tilført 521 millioner kroner, men ifølge en analyse foretaget af Danske Regioner i 2015 er Syddanmark den region, der bruger færrest penge per patient i voksenpsykiatrien.

Det psykiatriske system er de senere år begyndt at satse mere på ambulant behandling og at nedbringe antallet af indlæggelser, og den strategi mener Knud Kristensen som udgangspunkt er rigtig.

- Problemet er, når en psykiater tænker, her burde jeg øge indsatsen, men møder, at man ikke har pladserne. Så bliver målsætningen pludselig styret mere af økonomi end faglighed, og så træffes der forkerte valg, fordi resurserne ikke er der, siger han og fortsætter:

- Man risikerer, at nogen går under radaren. Dem der først går under radaren er de tilsyneladende velfungerende, som Peter formentlig har været en del af.

Går ud over de sygeste

Fra 2014 til 2016 steg antallet af ambulante besøg i Psykiatrien i Region Syddanmark med mere end 50.000. Fyens Stiftstidende har forsøgt at få oplyst, hvor mange penge den ambulante psykiatri i Region Syddanmark har fået tilført de senere år, men det har ikke været muligt.

Overlæge og næstformand i Dansk Psykiatrisk Selskab Gitte Ahle vil ikke udtale sig om konkrete sager, men hun mener, at der er fornuft i at behandle ambulant, hvis resurserne følger med, og det er patientens behov.

- Når man satser på det ambulante, skal der følge resurser med, så man opgraderer det ambulante system i takt med afvikling af døgnbehandling. Men i og med at antallet af psykiatriske patienter er steget, har det ambulante ikke kunnet følge med, siger hun og fortsætter:

- Taberne er dem, der er mest syge i vores system. Dem, der ikke er enige i, at de er syge. De kan være svære at nå, og når de er i ambulant behandling kan det være svært at sige, hvornår vrangforestillingen ændrer sig, så man bliver til fare for andre.

Gitte Ahle understreger, at det psykiatriske system ikke må komme derud, hvor alle patienter behandles ambulant.

- Nogle har brug for ro og stabilitet. Medicinen kan ikke være den eneste behandling. Nogle har også brug for at være på en afdeling med fred og ro og tryghed. De pladser er der ganske få af, og det, tror jeg, er medvirkende til, at vi ser denne udvikling, hvor flere og flere af vores dårligste patienter går rundt ubehandlede eller underbehandlede med risiko for at blive til fare for sig selv eller andre, siger hun.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Psykiater reagerer på artikelserie: - Det er blevet et sygt system

Psykiater reagerer på artikelserie: - Det er blevet et sygt system

Minister om farlige patienter: - Man kan aldrig forebygge alt

Minister om farlige patienter: - Man kan aldrig forebygge alt

1
Regioner frikender sig selv: DF kræver uvildige undersøgelser, når psykisk syge dræber

Regioner frikender sig selv: DF kræver uvildige undersøgelser, når psykisk syge dræber