Verninge IF kalder til krisemøde på grund af manglende opbakning fra forældre og spillere. Hver femte fynske forening har svært ved at finde frivillige
Dovne spillere og forældre med dårlige undskyldninger gør det surt at være bestyrelsesmedlem i Verninge IF.

- Forældrene stiller utroligt store krav. Der skal ingenting til, før de ringer og brokker sig, og de viser ikke den store forståelse for, at vi gør et stykke frivilligt arbejde for deres børn, siger Claus Hønborg, der er formand i Verninge IF. 

 Klubben har nu indkaldt til ekstraordinær generalforsamling, fordi det ikke har været muligt at finde folk nok til bestyrelsen.

- Der er blevet færre gammeldags ildsjæle med en grundlæggende følelse af, at foreningen betyder meget for dem og det sociale liv i lokalområdet, siger Niels Nielsen.

Og eksemplet fra Verninge IF et langtfra enestående. 

Ildsjæle forsvinder

I Fyns Boldspil Union (FBU) mærker udviklingskonsulent Niels Nielsen, hvordan de stærke kræfter forlader fynske fodboldklubber.

- Der er blevet færre gammeldags ildsjæle med en grundlæggende følelse af, at foreningen betyder meget for dem og det sociale liv i lokalområdet, siger Niels Nielsen.

FBU’s konsulenter har kontakt med alle de fynske fodboldklubber, og Niels Nielsen mærker en klar tendens. 

 - Foreningstanken er voldsomt under pres på grund af hele den individualiseringstankegang, som præger samfundet, siger han.

Verninge IF har en stor ungdomsafdeling med over 100 spillere. 

Men jo flere man bliver, jo sværere kan det også være at finde frivillige, forklarer Bjarne Ibsen, der er leder af Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved SDU.

- I det øjeblik man er en stor forsamling, er det lettere at gemme sig, og man bliver mere tilbøjelig til at lade sig servicere af foreningen, siger Bjarne Ibsen.

I 2004 var han med til at lave en undersøgelse af de fynske foreninger, som viste, at hver femte har store problemer med at finde frivillige. 

 At engagere forældrene kræver, at klubben stiller krav. I en af landets største fodboldklubber, Skjold i København, har forældrene det fulde ansvar for holdet. Hvis de ikke finder en træner, så er der ikke noget hold.

Det kan andre klubber lære af, mener Bjarne Ibsen. 

- Nogle klubber e#r ikke gode nok til at uddelegere opgaverne og gøre forældrene ansvarlige, siger han.

Konsulent Niels Nielsen fra FBU vil gerne hjælpe Verninge IF med at engagere forældrene i foreningen. 

Den 8. marts holder Verninge IF ekstraordinær generalforsamling.

Læs mere lørdag i Fyens Stiftstidende
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Klubbestyrelse giver medlemmerne det gule kort

Klubbestyrelse giver medlemmerne det gule kort