Dødt løb efter stille politisk sommer


Dødt løb efter stille politisk sommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MÅLING: De to blokke er lige stærke på tærsklen til et nyt politisk år. Både S og V har opskrift på valgsejr
Vælgerne har ligesom de fleste politikere holdt politikfri sommerferie.

I hvert fald har en rolig politisk ferie med spredte diskussioner om familiesammenføringer, dankortfoto og spekulationer om Danmarks nye kommissær ikke flyttet mange stemmer, viser en måling fra Gallup Instituttet.

Socialdemokraterne går en smule tilbage fra sidste måneds historisk høje måling.

Fra 33,3 pct. til 32,1 pct. af de 1985 adspurgte vælgere.

Venstre derimod går lidt frem, men er med 28,6 pct. af vælgerne bag sig stadig et stykke fra valgresultatet på 31,2 pct.

Da Enhedslisten er tilbage over spærregrænsen, mens Kristendemokraterne ligger lige under, står de to blokke lige.

88 mandater er bag VK-regeringen mod 87 bag en SR-regering ved indgangen til en ny politisk sæson, der meget vel kan blive én lang valgkamp frem mod det folketingsvalg, der senest skal komme om godt og vel et år.

Rohdes rap

For Venstres politiske ordfører Jens Rohde er det et godt udgangspunkt, da det altid er "trendy" at give en siddende regering et rap over fingrene mellem valgene.

Og så har sommerens debat om familiesammenføringer, hvor den radikale partileder Marianne Jelved har krævet ændringer af 24 års reglen, givet regeringen et nyt, stærkt kort på hånden, mener han.

- Når folketingsåret kommer i gang, går det virkelig op for folk, at med Mogens Lykketoft ved roret, er der kun ét svar på skattespørgsmålet, og det er øgede skatter. Og Marianne Jelved har fastlagt, at der kun er ét svar på udlændingespørgsmålet, og det er, at vi får flere udlændinge til Danmark. Så tror jeg, folk vil sige, at det, vi står for, er det fornuftige og sikre, siger Jens Rohde.

- Dødt løb er godt

Men Socialdemokraternes politiske ordfører Frank Jensen betragter også dødt løb som et godt udgangspunkt for en valgsejr. For et år siden troede alle, at næste valg ville blive en "walk-over" for regeringen.

Nu står det lige, selv om regeringen har brændt mange milliarder kroner af på skattelettelser, påpeger han.

Socialdemokraterne vil efter sommerferien "gå meget direkte til værks", når konsekvenserne af regeringens og Dansk Folkepartis kommunalreform skal debatteres.

- De skal igennem en meget besværlig proces om kommunalstruktur, hvor det ikke rigtigt er gået op for vælgerne endnu, at der her flyttes om på omkring 100 milliarder kroner, uden regeringen kan beskrive de samlede konsekvenser. De 80-100 lovforslag, der skal igennem, skaber usikkerhed blandt tusindevis af offentlige ansatte, siger Frank Jensen.

Jens Rohdes skatteangreb vil ikke give problemer, for SR-regeringen viste i 1990'erne, at den kunne få gang i beskæftigelsen uden at hæve det samlede skattetryk, svarer han.

Jensen:Vi holder fast

Så er der udlændingepolitikken, hvor de Radikale vil ændre både regeringens 24 års regel og de skærpede tilknytningskrav, som Socialdemokraterne støtter.

- Det er klart, at regeringen går målrettet efter at udnytte den uenighed, der er her mellem Socialdemokraterne eller Det Radikale Venstre, siger Frank Jensen, hvis opskrift er at holde fast.

På spørgsmålet om der kan og skal findes et kompromis, svarer Frank Jensen: - Vi holder fast i den linje, som Socialdemokraterne har lagt, efter vi tabte valget i 2001. Det forudsætter, at 24 års reglen og tilknyningskravet er grundlaget for Socialdemokratiets udlændingepolitik også efter næste valg.

Dødt løb efter stille politisk sommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce