Dødsfald ryster politikerne

Den 58-årige far og ægtemand Aksel Albertsen døde 16. maj, mens han ventede på at få foretaget en operation, som ville sætte ham i stand til at trække vejret ved hjælp af en respirator tilkoblet et hul i halsen.

Dødsfald ryster politikerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er på høje tid, at Folketinget og regeringen forholder sig til, hvordan man får konflikten på sundhedsområdet stoppet, mener regionsformand på Sjælland, Kristian Ebbensgaard (V).

- Konflikten bliver til større og større gene for patienterne, siger han.

Han ser den tragiske sag om den faaborgensiske muskelsvindspatient Aksel Albertsens død som en klar understregning af, at konflikten nu har varet alt for længe.

- En så lang konflikt med så mange fraværende medarbejdere er med til at give mindre sikkerhed for den måde, vi behandler på. Konsekvensen er, at der sker fejl, og diagnoser ikke bliver stillet i tide, siger Kristian Ebbensgaard, der sammen med regionernes formand Bent Hansen (S) repræsenterer regionerne i forhandlingerne med Sundhedskartellet.

Formand for Region Syddanmark Carl Holst er enig.

- Jeg synes, at vi skal stoppe den konflikt nu, inden det koster flere menneskeliv. Der skal et indgreb til nu, siger han.

Gammelt problem

Det er dog ikke strejken, men hverdagen, der er problemet i forhold til de mange patienter, der er i klemme lige nu, mener Anni Pilgaard, kredsformand for Dansk Sygeplejerråd i Region Syddanmark.

Hun gør politikerne opmærksom på, at i den konkrete sag om afdøde Aksel Albertsen, der ikke kunne komme på Respirationscenter Vest, inden centret lukkede ned på grund af strejke, har der i forvejen været store problemer med kapaciteten meget længe.

- Folk dør på venteliste i dagligdagen. Det er ikke i orden, at vi har et sundhedsvæsen, der prioriterer dagligdagen så lidt, at vi skal have en konflikt for at åbne politikernes øjne, siger hun og kalder det horrible forhold for de patienter, der ligger på hospitalerne og venter på at komme videre til landets to respirationscentre.

Hun understreger, at alle aftaler om nødberedskab er indgået i enighed mellem arbejdsgivere og sygeplejersker ud fra lægefaglige vurderinger. Også aftalen om at lukke respirationscentret i Århus under konflikten.

- Det er ikke konflikten, vi skal bebrejde. Det er dagligdagen, siger Anni Pilgaard.

Det lykkedes ikke i går at få en kommentar fra Statsministeriet. Fyens Stiftstidende ville ellers gerne have svar på, hvor længe endnu statsministeren mener det er forsvarligt at undlade at gribe ind i konflikten.

Lægelig opgave

Avisen har ligeledes uden held forsøgt at få sundhedsminister Jakob Axel Nielsens (K) syn på Aksel Albertsens død.

I en mail svarer han dog, at han ikke i det konkrete tilfælde har mulighed for at bedømme, om lægerne i det konkrete tilfælde skulle have skønnet anderledes.

"Dødsfald er altid beklagelige, men hvis det har sammenhæng med konflikten, er det naturligvis overordentligt beklageligt. Det er en lægelig opgave at vurdere, om en planlagt behandling skal gennemføres under nødberedskabet for at undgå varige følger for liv eller helbred," lyder det i mailen.

Dødsfald ryster politikerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce