Død fanges forældre vinder i Højesteret

Ekrem Sahin, der døde efter et klammeri med adskillige fængselsbetjente i Kolding Arrest, blev mindet ved en højtidelighed på Odense Universitets Hospital, hvor han døde.
Foto: Michael Bager

Død fanges forældre vinder i Højesteret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Højesteret omgør beslutning fra by- og landsret om beskikkelse af advokat til Ekrem Sahins forældre.

I en principiel kendelse har Højesteret nu valgt at gå imod både Retten i Kolding og Vestre Landsret i sagen om den 23-årige Ekrem Sahin, der i januar døde i Kolding Arrest efter at være blevet lagt i benlås.

Ekrems forældre, Nermin og Ömer Sahin, har fra sagens start forsøgt at få beskikket advokat Bjørn Elmquist i sagen. Det spørgsmål skulle hele vejen til Højesteret, før de fik medhold.

- Ud over det principielle i kendelsens fortolkning af retsplejeloven og betydningen for fremtidige lignende sager ser familien til den afdøde dette som den første, men også meget afgørende imødekommelse fra systemet, siger Bjørn Elmquist til Ritzau.

Ekrem Sahins død er blevet undersøgt af Sydøstjyllands Politi. Her er man nået frem til, at der ikke er grundlag for at indlede en straffesag mod de fængselsbetjente, der overmandede Ekrem Sahin.

Sahin blev overmandet den 11. januar, fordi han angiveligt var balstyrisk og derfor skulle flyttes til en observationscelle. Han blev lagt i benlås, men besvimede og døde senere på sygehuset.

Statsobducenten har fastslået, at Ekrem Sahin hverken døde af kvælning, klemning eller andet pres. Man mener, at han formentlig døde på grund af kraftig vrede, men det har indtil nu ikke været muligt at fastslå dødsårsagen med sikkerhed.

Retsplejeloven giver i særlige tilfælde pårørende til ofre for forbrydelser mulighed for at få beskikket en advokat på statens regning, som kan varetage deres interesser i sagen.

Retten i Kolding og Vestre Landsret har ikke villet beskikke familiens advokat i sagen med den begrundelse, at det ikke lå fast, om Ekrem Sahin var offer for en forbrydelse. Men den går ikke, siger Højesteret.

Et flertal på tre ud af fem dommere mener nemlig, at betingelserne for advokatbeskikkelse er opfyldt. Og i kendelsen lyder det blandt andet:

"Det kan ikke føre til et andet resultat, at det på nuværende tidspunkt ikke er fastlagt, om Ekrem Sahins død skyldes en forbrydelse, og at der ikke er rejst nogen sigtelse."

Død fanges forældre vinder i Højesteret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce