Dobbeltmoral? Politikernes eftervederlag forklaret på fem minutter


Dobbeltmoral? Politikernes eftervederlag forklaret på fem minutter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikernes eftervederlag er igen kommet op til debat, efter at Jakob Ellemann-Jensen (V) anklager Enhedslisten for dobbeltmoral i forbindelse med udbetaling af eftervederlag til afgående borgmester i København, Morten Kabell. Avisen Danmark sætter dig ind i sagen.

1
Venstre kritiserer Morten Kabell og Enhedslisten for at være dobbeltmoralske og hykleriske, fordi Kabell vil tage imod eftervederlag fra Københavns Kommune. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan/Scanpix

Baggrunden for Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensens kritik er, at det er kommet frem, at Enhedslistens afgående teknik-og miljøborgmester i København, Morten Kabell, står til at få udbetalt 501.896 kr. i eftervederlag fra kommunen, når han til januar forlader posten som borgmester. Han skal være chef i det private erhvervsliv. Kabell har ifølge DR tænkt sig at "følge reglerne" og modtage pengene, og det bekræftes også, at der ikke vil blive modregnet i eftervederlaget, når han efter nytår tiltræder sit nye job. Om der skal betales partiskat af pengene, vides endnu ikke, men Enhedslistens top har generelt været meget tilbageholdende med at kritisere Kabell og udtaler, at de står bag Kabell, fordi han har fulgt reglerne - og at man ikke har været opmærksom på at få diskuteret området internt i partiet.

2

Jakob Ellemann-Jensens kritik retter sig dog ikke mod det faktum at Morten Kabell har tænkt sig at modtage pengene, men mod Enhedslisten, der tidligere har været meget kritisk over for eftervederlag til især afgående politikere med nyt job, samtidig med at partiets top generelt har været tilbageholdende med at kritisere Morten Kabell. En af de mest belyste sager af lignende karaktér drejer sig om Venstre-politikeren Carl Holst, der efter sin overgang fra posten som regionsrådsformand for Region Syddanmark til folketingspolitiker og minister for Forsvaret og det nordiske samarbejde stod til at modtage 833.040 kr. i eftervederlag. Carl Holst stod i starten fast på, at han blot fulgte loven, men han måtte dog, efter meget kritik fra bl.a. Enhedslisten, frasige sig ca. halvdelen af beløbet, der endnu ikke var blevet udbetalt.

3

Eftervederlag er i sin essens en kompensation for den usikkerhed, der er forbundet med arbejdet som politiker, hvor der ikke er noget opsigelsesvarsel og ofte ikke den store jobsikkerhed bagefter. Der er dog forskellige regler for udbetalingen, alt efter om der er tale om ministre, menige folketingsmedlemmer, regionrådsformænd eller borgmestre. For regionsrådsformænd og borgmestre gælder det, at der ikke udbetales eftervederlag, hvis man tiltræder som borgmester, magistratsmedlem, udvalgsformand i en kommune eller som regionsrådsformand. Efter sagen med Carl Holst ændrede man desuden reglerne, så dette også gjaldt, hvis man blev valgt til Folketinget eller som minister, men som man ser ved sagen med Morten Kabell, er der dog ingen hindringer for at modtage dobbeltløn, hvis man skifter til et job i det private erhvervsliv.

4

Allerede inden Carl Holst-sagen var der nedsat en kommission, der skulle kigge på, hvordan man kunne gøre aflønningen af politikere mere tidssvarende, herunder hvordan man undgik de noget uigennemsigtige eftervederlag. Man valgte dog ikke at indføre de forslag, som kommissionen kom med, fordi man frygtede, at det ville være upopulært i befolkningen, og i stedet lukkede man for muligheden for, at regionsrådsformænd og borgmestre kunne tage deres eftervederlag med til Folketinget. I forbindelse med sagen om Morten Kabell har Enhedslisten meldt ud, at man vil fremsætte et forslag i Folketinget, som fastlægger, at politikere i både folketinget, regioner og kommuner vil blive fuldt modregnet i eftervederlaget, hvis de har andre indtægter.

Kilder: dr.dk, altinget.dk

Dobbeltmoral? Politikernes eftervederlag forklaret på fem minutter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce