Influenzaen har godt fat i Fyn. Sygefraværet hos Budweg Caliper er dobbelt så højt som normalt

- Pas nu på, du ikke bliver syg igen, lyder det ironisk fra en kollega, da Lars Sørensen skubber en container hen ad gangen mellem to høje jern- reoler i Produktionen i Budweg Caliper.

Reolerne er stablet med papkasser, og i baggrunden høres en svag banken og sporadiske motorlyde fra en truck, når den nærmer sig hjørnet, hvor de to produktionsarbejdere befinder sig.

Lars Sørensen griner og fortsætter arbejdet. Det er hans første dag tilbage på jobbet efter at have været hjemme med influenza i ni dage.

- Det er sgu dejligt at være tilbage. Men jeg kan godt mærke, at jeg har været syg. Jeg tror, jeg kommer til at sove godt i nat, siger han.

Dobbelt så mange syge

Lars Sørensen er en af flere medarbejdere, der har været ramt af feber og hovedpine, siden influenzaen for alvor fik tag i Budweg Caliper i sidste uge.

Ifølge fabriksdirektør Jens Lund er der cirka dobbelt så mange syge, som der plejer at være. Alene i går var otte ud af 80 ansatte sygemeldte, og det er noget, der kan mærkes i virksomheden:

- Vi kan tydeligt måle det på vores output. Lige så snart vi fordobler vores sygeprocent, mangler vi timer og bliver forsinkede, og det er tabt indtjening, siger han.

Han anslår, at sygelønnen til de otte sygemeldte løber op i 55.000 kroner på en uge.

På trods af dette har virksomheden valgt ikke at tilbyde sine medarbejdere at blive vaccineret mod influenza af to grunde, nemlig for det første fordi Sundhedsstyrelsen især anbefaler vaccinen til svage og ældre, og derudover også fordi den ikke vil have, at medarbejderne skal føle sig pressede til at blive vaccineret.

- Vaccine betaler sig ikke

- Vacciner dækker jo kun en vis del af de influenzaer, der kommer i den gældende sæson, og så skal man give en ny vaccine igen. Og når Sundhedsstyrelsen så oven i købet anbefaler den til ældre og svage, er det egentlig omsonst at give 300-400 kroner for en vaccine, som nogle måske slet ikke bryder sig om at få, siger Jens Lund.

Budweg Caliper har alligevel taget nogle små tiltag mod at forsøge at undgå influenzaens indtog på arbejdspladsen. Blandt andet med afspritningsmuligheder på toiletterne og ved at opfordre medarbejderne til ofte at vaske hænder

Jens Lund har dog ikke den store tiltro til, at det vil stoppe influenzaen fremover:

- Det er ikke noget, vi nogensinde har kunnet se en effekt af. Jeg kan ikke forestille mig, det har nogen indflydelse på, om du får influenza eller ej. Influenzaperioderne kommer hvert år. Helt upåvirket af hvad vi gør, og om vi travlt eller ej.

Mere om emnet

Se alle
1
OUH-professor: - Vi kan ikke slå influenza ihjel

OUH-professor: - Vi kan ikke slå influenza ihjel

3
Seks ekstra vagtlæger på arbejde: Influenzaen rammer Syddanmark

Seks ekstra vagtlæger på arbejde: Influenzaen rammer Syddanmark

Influenzaen narrer kroppens selvforsvar

Influenzaen narrer kroppens selvforsvar