Digitalisering

Regeringens disruptionråd var mandag i Kolding for at diskutere digitaliseringens påvirkning. Forinden var der besøg på virksomheden Abena i Aabenraa, der i disse år er præget af digitale forandringer og i den forbindelse efterspørger mere polit

Når robotterne rykker ind, skal man finde ud af, hvordan man forholder sig både som medarbejder og arbejdsgiver. Det var et af temaerne, der blev drøftet mandag, da regeringens disruptionråd besøgte Kolding. Rådets arbejde består af virksomhedsbesøg og oplæg fra teknologibranchen.

Mandag besøgte en del af rådet virksomheden Abena i Aabenraa, hvor robotter står for meget af produktions og pakkearbejdet. Her arbejder man i øjeblikket på en digital ble, der kan give besked, når den bliver brugt.

For beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der var med på besøget, er besøgene ude i virksomhederne vigtige for rådets arbejde.

- Det afgørende er ikke, hvad der bliver snakket om ved et fint mødebord i Kolding. Vi må ud at se, hvordan det fungerer ude i virksomhederne, og så kan vi tage de lange politiske snakke bagefter, siger ministeren.

Skal være trygge

Maskinoperatør og tillidsmand hos Abena, Stig Hansen, kunne fortælle ministeren, at medarbejderne havde frygtet at blive overflødige på grund af robotternes indtog på fabrikken, men at man ikke havde set det tab af arbejdspladser, som man havde frygtet.

Formand for LO, Lizette Risgaard, blev på besøget i Aabenraa genkendt af flere af maskinarbejderne, der servicerede robotternes arbejde. Hun understregede på besøget vigtigheden af, at virksomhederne melder klart ud om digitaliseringer.

- Jeg vil gerne opfordre virksomhederne til at gøre deres medarbejdere trygge. At melde ud at digitalisering ikke kommer til at betyde fyringer, siger hun.

Det har man gjort hos Abena. Her lovede man medarbejderne, at de nye digitale rammer ikke ville koste arbejdspladser.

- Vi ville gerne have, at medarbejderne ville denne overgang lige så meget som vi vil, fortæller Arne Terp-Nielsen, direktør i Abena.

Bedre uddannelse

Men der er blevet færre medarbejdere hos Abena. Omkring 20 færre medarbejdere har Aabenraa-virksomheden i forhold til en tidligere stab på omkring 400.

- Der har været en naturlig afgang, hvor nettomedarbejdertallet er faldet lidt, siger Arne Terp-Nielsen, der dog tror at virksomheden arbejde med den kommende intelligente ble vil give flere muligheder for nyansættelser.

Man hvis det skal lykkes, håber Abena på, at Disruptionsrådets arbejde vil resultere i et større fokus på uddannelse af den arbejdskraft, som er nødvendig, hvis robotter og automatiseringer skal holdes kørende.

- Hvis vi skal holde produktionen i Danmark, skal vi have flere ansatte, som kender teknologien. Vi uddanner i dag vores medarbejdere selv, men det ville være meget bedre for os, hvis man i fremtiden kunne få medarbejdere, der ved noget om teknologien i forvejen, siger direktør Arne Terp-Nielsen.

Og behovet for uddannelse er man opmærksomme på i rådet, fortæller statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Det er klart, at når robotterne rykker ind, skal der noget efteruddannelse til, siger Lars Løkke Rasmussen, der snart tager fat på at se på voksen- og efteruddannelsesordningen (VEU) med arbejdsgiver- og lønmodtagerparter for at se, om der kan gøre noget for at optimere systemet.

  • fyens.dk