Plejehjem

Ifølge Karin Holland måtte Horsens Kommune gribe til fyringer af medarbejdere på plejecentret Gefionshave, fordi en grundlæggende faglig norm blev negligeret.

Horsens: - Vi har en organisation, der sagtens kan leve med fejl, som vi lærer af. Men hvis man tilsidesætter grundlæggende faglige normer, som kan bringe borgerens helbred i fare, er vi i en situation, hvor vi vil lave en fyring.

Sådan lyder det fra Karin Holland, direktør for velfærd og sundhed i Horsens Kommune, i sagen af fyringen af social- og sundhedshjælpere på Gefionshave.

Mens FOA og medarbejderne kæmpede for, at forglemmelsen, som gik ud på, at en beboer ikke fik et specifikt medicinpræparat, skulle føre til advarsler, kæmpede Horsens Kommune for, at det skulle føre til afskedigelser. Og sådan endte det. Fire FOA medlemmer blev fyret. Deriblandt Rikke Thagaard og Jytte Sørensen.

- Det er borgeren, der er i centrum. Det er klart, at der ikke er en tabel, man kan slå op i, men den daglige chef kan vurdere, hvis det man gør, kan bringe andres liv i fare. Og det er basalt, at man skal kunne have tillid til, at beboere på plejecentre får deres medicin. Og det kan man helt generelt også, siger Karin Holland. 

Voldsom kritik af stedet

Fyringerne skete i en periode, mens Gefionshave var udsat for voldsom kritik, som fik ledelsen til at iværksætte en stribe tiltag for at rette op på forholdene. De daværende leder arbejder ikke længere på Gefionshave, hvor der er blevet konstitueret en ny leder.

- Kan det, at fire ansatte laver den samme fejl hos den samme borger, have sammenhæng med de forhold, der var på stedet på det tidspunkt?

- Det er to forskellige situationer. De grundlæggende procedurer var på plads, og samtidig skal man have tillid til, at de fagpersoner, der er omkring en borger, løser opgaven. Og det er en grundlæggende faglig norm, at hver gang, man går ind til en borger, skal man have styr på den medicin, borgeren skal have, siger Karin Holland.

- Er der et ledelsesmæssigt ansvar, der er blevet sviget?

- Det er klart, at der er en supervision af en sygeplejerske i forhold til medicinen, men der er lavet en vurdering af, at de grundlæggende procedurer var på plads, siger Karin Holland.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
56
Fyret og fritstillet: Rikke lavede én fejl på fire år

Fyret og fritstillet: Rikke lavede én fejl på fire år