Indirekte pres får unge til at indgå tvangsægteskaber og begå æresdrab. At tale om det er tabu, men ikke for Mohammed Rafiq med pakistansk baggrund.
Pakistanere i Danmark tager kun delvis det danske samfund til sig. Det, de kan lide, tager de med. Resten skal være, som det var hjemme i Pakistan. Tvangs- og arrangerede ægteskaber er dagligdag. Æresdrab er sjældne, men fordømmes kun af et fåtal.

At tale om det er tabu, men Mohammed Rafiq, jobkonsulent og forfatter med pakistansk baggrund, bryder tabuet. Han fortæller gerne, hvordan herboende med samme baggrund som ham selv opfatter tingene. Han beretter med en forunderlig blanding af kampiver tilsat en knivspids forargelse og med en nogen gange vemodig undertone af opgivelse.

Han er indkaldt som vidne for at fortælle om det pakistanske miljø i Danmark i sagen om drabet på den 18-årige pakistanske kvinde Ghazala Khan. Forsvarerne kæmper imod med næb og klør. De mener, at nævningene får en farvet opfattelse til skade for de tiltalte. Om han kommer i vidneskranken, skal Højesteret afgøre.

Ren middelalder

- De kan bruge arbejde, penge, uddannelse, sundhedsvæsenet og det sociale system. Men når det kommer til ægteskaber og familieforhold, så er det ren middelalder. Familien og stammen er det vigtigste for dem. Det ligger så indgroet i deres kultur, at man ikke gifter sig uden for stammen, siger han.

Han bruger ord som stammen og klanen, og gang på gang siger han "dem, deres og de" - i modsætning til "os, vores og vi". Og der er ingen tvivl om, hvor han selv hører til. Han er en af "vores", men med insiderviden om "dem".

- Det værste er, at man mener, æresdrab er helt i orden, og det har ikke noget at gøre med, hvilken uddannelse de har. Jeg kender ikke selv Ghazalas familie, men jeg kender nogen, der kender dem, og de er nærmest stolte over drabet, siger Mohammed Rafiq.

Massivt pres

Han vil gerne præcisere begreberne æresdrab og tvangsægteskaber. Æresdrab burde hedde seksuelt æresdrab, mener han, for det er det, det drejer sig om. Mest går det ud over pigerne - med drengene er det ofte lidt lige meget ifølge pakistansk moral.

Om tvangsægteskaber siger han: - Der er jo ikke nogen, der bliver tvunget til at gifte sig, ikke direkte, ikke fysisk, for det er jo forbudt. Men det indirekte pres er massivt, og det burde der lovgives imod, siger han.

Slapsvans

I det pakistanske samfund kan man ifølge Mohammed Rafiq gøre tre ting, hvis et familiemedlem - som oftest kvinderne - træder ved siden af. Man kan udstøde dem af klanen, man kan sende dem på genopdragelse i Pakistan, eller man kan dræbe dem.

- Nøjes du med at udstøde dem, er du en slapsvans. Det andet giver respekt og er acceptabelt, siger han.

Hans åbenmundethed har ikke gjort hans tilværelse lettere: Der står intet navn ved dørklokken til hans lejlighed, bortset fra familien er han udstødt af det pakistanske miljø, han kommer sjældent på Nørrebro, og for et par måneder siden blev han overfaldet af fire unge indvandrere.

- Politiets Efterretningstjeneste rådede mig til at holde lav profil, og i et år blandede jeg mig ikke. Det hjalp åbenbart ikke, og jeg tier ikke stille mere. Det skal siges, ellers ændrer intet sig, siger Mohammed Rafiq.
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle

Telefonerne gløder under de tiltalte i æresdrabssagen

Æresdrab de seneste 10 år

Stort hukommelsestab i drabssag