Det skal du vide om palliation og dødshjælp


Det skal du vide om palliation og dødshjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

1. Palliativ pleje

Palliation er det sundhedsfaglige ord for lindring. Både hjemmeplejen, plejehjemmet og på sygehuset kan det palliative være en del af behandlingen for at indre lidelser og problemer hos dem, som lever med en livstruende sygdom.

2. Specialiseret

Den specialiserede palliative behandling gives af fagpersoner, der udelukkende arbejder med den palliative indsats. Det kan både være i et udgående palliativt team, på en palliativ afdeling på et sygehus eller på et hospice. Det er typisk døende med svære eller sammensatte problemer, der bliver tilbudt denne behandling.

3. Passiv dødshjælp

Hvis lægen tilbageholder en mulig livsforlængende behandling, lindrer smerter samt ophører med at give patienten mad og drikke ved livets afslutning, vil patienten dø. Men når hensigten er at lindre lidelse, er det ikke ulovligt.

4. Palliativ sedering

Er også en passiv dødshjælp, som dog er en grad mere indgribende. Sedering er, at man lægger patienten til at sove med medikamenter, og her skruer man op for bedøvelsen så længe, der er smerter. Også selv om det vil føre til patientens bevidstløshed og død.

5. Lægeassisteret selvmord

At hjælpe en patient med dennes ønske om at begå selvmord ved at forsyne patienten med de påkrævede medikamenter, hvorefter patienten selv vil være i stand til at tage sit liv, er lægeassisteret selvmord. Det er ikke lovligt i Danmark, men hvor grænsen går, er blandt andet det, der er på spil i en retssagen mod Svend Lings.

6. Aktiv dødshjælp

Er når en læge giver medicin på patientens udtrykkelige begæring med den hensigt at bringe livet til afslutning. Aktiv dødshjælp er ikke lovligt i Danmark men i flere andre lande som Holland og Belgien.

Kilde: Helle Mathar, lektor på Københavns Professionshøjskole

Det skal du vide om palliation og dødshjælp

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce