Det offentliges sexdilemma


Det offentliges sexdilemma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Prostituerede spiller en væsentlig rolle i handicappedes sexliv, og det er en vanskelig pille at sluge for mange politikere

Selv om de glade 60'ere og 70'ere er bedst kendt for sex, drugs and rock'n'roll, er der også et mørkere kapitel om de handicappedes sexliv.

Her stod hverdagen på seksualdæmpende medicin, kønsopdelte institutioner og troen på, at sexlysten kunne hæmmes med kager og slik -hvis man overhovedet troede, at en person i kørestol havde en sexdrift.

I dag ser billedet noget anderledes ud: Her er der en helt anden accept i det offentlige system af, at sexlysten ikke forsvinder med førligheden eller forstanden.

Derfor har Socialministeriet siden 1989 delt "Vejledning om seksualitet - uanset handicap" rundt til alle institutioner, hvor der i detaljer står, hvordan personalet skal forholde sig til beboernes seksualitet. Hvis det ikke er nok at hjælpe dem til selv at masturbere ved for eksempel at "føre personens egen hånd" eller de handicappede rent fysisk ikke kan, så er løsningen en prostitueret. Og den mulighed er mange handicappede afhængige af.

- Hvis den mulighed ikke var der, jamen så var der ingen sex. Dem, jeg taler om, har et meget dårligt eller intet sprog. Vi andre kan gå på datingsider og sådan noget. Men der er nogen, hvor det simpelt hen er den eneste mulighed, siger Tor Martin Mandrup-Møller, som selv er udviklingshæmmet og sex- og samlivsredaktør på Handicapportalen.

Han har nu en kæreste, men har tidligere selv haft den samme prostituerede i 12 år og han er ikke alene.

Fordomme

Rundt i landet er der et fint samarbejde mellem handicappede, seksualvejledere og prostituerede, fortæller Karsten Løt, som i 36 år har arbejdet med handicappedes seksualitet.

Dels har han uddannet utallige seksualvejledere, og dels var han med til at skrive Socialministeriet vejledning efter mange forespørgsler fra handicaphjælpere, som gerne ville hjælpe de handicappede med sexønsker, men ikke vidste hvordan.

- Folk har et meget firkantet begreb af, hvad prostitution er. Selvfølgelig findes der stakler, som skal hjælpes, men den gruppe mænd og kvinder, jeg kender er professionelle fagpersoner, som føler sig voldsomt berørt af den her mediestorm om prostitution. Politikere og medier skal lade være med at hænge en hel gruppe medborgere ud som udsatte, siger han.

I Sverige og snart også i Norge er prostitution blevet forbudt, og Karsten Løt modtager jævnligt forespørgsler fra svenske handicappede, om han kan formidle kontakt til en dansk prostitueret.

- Det gør jeg nu ikke, for det er et stykke seriøst arbejde ligesom alt andet handicaphjælp, men der er ingen tvivl om, at svenskerne kigger på Danmark som det forjættede land, siger han.

Stop hjælpen

Mens fagfolk og handicaporganisationer er glade for den danske ordning, vækker den politiske kvababbelser.

I Københavns Kommune forbød politikerne sidste år de kommunalt ansatte at formidle kontakt mellem prostituerede og handicappede, og andre kommuner har også gjort tilløb til det. Stærkt foranlediget af Socialdemokraterne og den øvrige venstrefløj, som gerne så, at de handicappedes behov blev tilfredsstillet på anden vis end ved prostitution.

Formanden for Udviklingshæmmedes Landsforbund (ULF), Lisbeth Jensen, kan dog ikke få øje på det oplagte alternativ: - Vi er opmærksom på problemet, men vi har ikke en løsning. Alle har ret til et sexliv. Problemet er, at det ikke altid er til at finde kærester. Mændene søger piger, men pigerne holder sig tilbage. Sidst vi holdt datingfest var der fem piger og 40 drenge, siger hun.

Det offentliges sexdilemma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce