Det kulturhistoriske kæmpetyveri

I 25 år havde vi ikke et eneste spor at gå efter, siger museumsdirektør Erland Kolding Nielsen.
Foto: Scanpix / Nordfoto

Det kulturhistoriske kæmpetyveri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OPKLARET: Ledende medarbejder fik tusinder af kostbare bøger til at forsvinde fra Det Kongelige Bibliotek

Alle skulle frit kunne forske i de gamle og kostbare bøger. Derfor var der ingen kontrol på Det Kongelige Biblioteks magasiner indtil 1975. Men da opdagede man, at bøger forsvandt ud af huset.

- Det er det store traume i dag, siger museumsdirektør Erland Kolding Nielsen, Det Kongelige Bibliotek, og det er forklaringen på, at der fra slutningen af 1960'erne til 1978, da tyverierne endeligt blev stoppet, forsvandt cirka 3200 kostbare bøger fra bibliotekets magasiner.

Både i antal og værdi er det uden tvivl et af de største tyverier af kulturværdier i Danmark nogensinde, til en samlet værdi af langt over 150 millioner kroner.

- Jeg havde aldrig drømt om, at tyverierne blev opklaret i min levetid. I 25 år havde vi ikke et eneste spor at gå efter. Det er den største kulturhistoriske opklaring i Danmark. Tænk bare på Guldhornene. De var smeltet om, da man endelig fandt tyven, siger Erland Kolding Nielsen.

Men for et par måneder siden fik Det Kongelige Bibliotek en henvendelse fra auktionshuset Christie's i London. Et antal kostbare værker til en anslået værdi af 2 til 3 mio. kr. var blevet sendt til auktion. Det Kongelige Bibliotek identificerede bøgerne, som tilhørte institutionen, og så rullede sagen.

Fire personer blev i begyndelsen af november varetægtsfængslet i dybeste hemmelighed, sigtet for groft hæleri ved at stå bag videresalget af de kostbare bøger.

En 68-årig enke efter en tidligere ledende medarbejder ved biblioteket har ifølge Erland Kolding Nielsen forsøgt at sælge "temmelig mange" ældre tryk og førsteudgaver fra det 17., 18. og 19. århundrede. Angiveligt har de fire personer allerede forsøgt at sælge en del af de kostbare værker.

Den vigtigste opgave for Københavns Politi var i første omgang at sikre så mange af de stjålne værker som muligt. Og ved en samlet politiaktion her i landet og i det øvrige Europa lykkedes det at sikre omkring 1800 af de kostbare værker, der på det åbne marked kunne have været solgt for langt over 150 millioner kroner. Ifølge TV2/Nyhederne blev de fleste fundet under en ransagning i en villa i Gentofte.

Ifølge museumsdirektør Erland Kolding Nielsen drejer det sig fortrinsvis om første udgaver fra det 16., 17., og 18. århundrede, bl.a. af astronomerne Tycho Brahe og Johan Kepler, forfatterne Thomas Moore og John Milton, filosoffen Immanuel Kant, og ikke mindst flere hundrede originale tryk af reformatoren Martin Luther. Hertil kommer en lang række store atlasværker fra blandt andet hollænderen Willem Blaeuw fra 1600-tallet.

Den tidligere ledende medarbejder, der døde sidste år, begik karaktermord på biblioteket med sine tyverier og har skadet institutionen i årevis, mener Erland Kolding Nielsen.

Politiet har efterforsket sagen i tre måneder i samarbejde med Det Kongelige Bibliotek. (ritzau)

Det kulturhistoriske kæmpetyveri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce