Destination Fyn: Ærgerligt, men Fyn klarer sig uden Michelinstjerner

Turismen på Fyn står og falder ikke med en Michelinstjerne. Men det er skuffende, at verdens mest prestigefyldte madguide spiser Fyn af med en invitation og ingen stjerner. Det mener flere restauratører og interesseorganisationer.

Destination Fyn: Ærgerligt, men Fyn klarer sig uden Michelinstjerner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Turismen på Fyn står og falder ikke med en Michelinstjerne. Men det er skuffende, at verdens mest prestigefyldte madguide spiser Fyn af med en invitation og ingen stjerner. Det mener flere restauratører og interesseorganisationer.

Det blev heller ikke i år, at der blev uddelt de eftertragtede Michelinstjerner til fynske restauranter. Skuffelsen var særlig stor i år, fordi restaurant The Balcony i Odense var inviteret med til uddelingen.

To helt nye restauranter, Me|Mu i Vejle og Jordnær i Gentofte, fik en stjerne, mens Kadeu i København gik fra en til to stjerner. Men altså, ingen til Fyn.

Det er dog ikke altafgørende med Michelinstjerner. Fyn har i forvejen rigtig meget godt kørende for sig, mener blandt andre forretningschef Thomas Kastrup fra Destination Fyn.

- Selvfølgelig er vi skuffede, men vi har rigtig mange gode og anerkendte produkter og restauranter på Fyn. Vi har investeret op imod tre milliarder i ny kapacitet og nye oplevelser, lige fra Odeon i Odense til Nyborg Slot og Great Northern i Kerteminde. Og selvom en Michelinstjerne ville have manifesteret Fyn som et internationalt rejsemål for de såkaldte 'foodies', så står turismen ikke og falder med en Michelinstjerne. Langt fra, fastslår han.

Det betyder dog ikke, at man ikke fortsat vil kæmpe for stjernerne, understreger han.

- Vi er godt i gang med en dialog med de fynske restauranter om, hvad de skal gøre. Vi kan selv gøre en forskel, og vi vil fortsat øge vores fokus på fortællingen om de fynske råvarer og restauranter. Vi tror på, at potentialet er der - og med tiden også Michelinstjerneme, siger han.

Også Mads Asbild, forretningschef i Food Fyn, tror på stjerner til Fyn.

- Det er vigtigt at huske, at vi ikke har gjort noget forkert. Alle leverer varen, og Fyn har fantastisk meget at byde på. Men vi er en del af et større spil. Michelin er en kommerciel guide, der er nødt til drypvis at uddele stjernerne, så der hvert år er nye, der får. Vi må ikke tabe modet, mener han.

Når det er sagt, vil han også melde sig i koret blandt dem, der synes, at det er urimeligt, at Michelin igen går Fyn forbi.

- Sidste år tænkte jeg: Okay, fair nok. Men i år burde vi have fået, og ja, jeg er skuffet. Men vi lægger os ikke i fosterstilling. Vi smøger ærerne op, lyder det fra Mads Asbild.

Det er vigtigt at huske, at vi ikke har gjort noget forkert. Alle leverer varen, og Fyn har fantastisk meget at byde på. Men vi er en del af et større spil. Michelin er en kommerciel guide, der er nødt til drypvis at uddele stjernerne, så der hvert år er nye, der får. Vi må ikke tabe modet.
Mads Asbild, forretningschef i Food Fyn
Thomas Kastrup, forretningschef i Destination Fyn. Pressefoto
Thomas Kastrup, forretningschef i Destination Fyn. Pressefoto

Michelin ikke nødvendigvis kvalitet

Selvom Michelinguiden er verdens måske mest kendte spiseguide, skal man ikke gøre den til mere, end den er. Det mener den fynske brandingekspert, forfatter og madentusiast Bo Bomuld.

- Michelinguiden er et kæmpe brand. Men den er stærkt overvurderet og behæftet med en enorm usikkerhed. Man kan sagtens spise på en Michelin-restaurant i udlandet og blive skuffet over kvaliteten. Mange restauranter stagnerer fuldstændig, når de har fået en Michelinstjerne. Jeg har især spist på mange tyske Michelin-restauranter, som simpelthen ikke var stjernerne værd, siger han.

Han foretrækker i stedet andre spiseguides, såsom den svenske The White Guide.

- Her kan jeg næsten smage maden på restauranten, inden jeg har været der, og så ved jeg, hvad jeg får. Det gør jeg ikke med Michelinguiden, lyder hans vurdering.

Det er køkkenchef og indehaver af restaurant Vår i Odense, Jacob Burmølle-Jensen, enig i.

- Jeg har spist på Michelin-restauranter i Frankrig, hvor man fik en pakke Lurpak-smør og et tørt baguette. Der er meget stor forskel på, hvad der er en stjerne værd herhjemme, og hvad der er en stjerne værd i udlandet. Vi har mange restauranter på Fyn, der burde få en Michelinstjerne, men det er samtidig også svært at vurdere, fordi vi ikke aner, hvad Michelin går efter, siger han.

Også indehaver af restaurant Aro Christoffer Schärfe mener, at Michelinguiden kan være svær at gennemskue.

- Men der er ingen tvivl om, at danske Michelinrestauranter holder et tårnhøjt niveau, og at en Michelinstjerne er den ypperste anerkendelse indenfor vores fag. Når det er sagt, så mener jeg, at det vigtigste er, at man stoler på sit eget koncept og først og fremmest laver mad til sine gæster, siger han.

Han mener dog også, at Michelin burde have kigget nærmere på Fyn.

- Vi har rigtig mange restauranter, som i årevis har holdt et tårnhøjt niveau. For eksempel Falsled Kro, Lieffroy og Rudolf Mathis. De burde have fået den anerkendelse for længst, mener han.

Danmark har i alt 26 restauranter med i alt 30 Michelin-stjerner. Det er fjerde gang, at Michelin udgiver en guide til de nordiske lande.

Destination Fyn: Ærgerligt, men Fyn klarer sig uden Michelinstjerner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce