Derfor frygter vi svineinfluenzaen

Den er ikke konstateret i Danmark endnu - og selvom mange er blevet smittet i Mexico, så er der "kun" syv bekræftede dødsfald i forbindelse med svineinfluenzaen. Alligevel er frygten for at blive smittet med sygdommen nået til Danmark. Og det har sin helt naturlige forklaring.
Foto: EDUARDO VERDUGO/AP

Derfor frygter vi svineinfluenzaen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den er ikke konstateret i Danmark endnu - og selvom mange er blevet smittet i Mexico, så er der "kun" syv bekræftede dødsfald i forbindelse med svineinfluenzaen.

Alligevel er frygten for at blive smittet med sygdommen nået til Danmark. Og det har sin helt naturlige forklaring.

- Vi har ikke en opfattelse af, at vi kan kontrollere det. Den måde, der bliver talt om svineinfluenzaen, beskriver noget, der er ukontrolleret. Det er en urkraft i os, at vi frygter det, fortæller Janus Hansen.

Han er adjunkt og sociolog ved Copenhagen Business School og har speciale i risikosociologi.

- Det er nogle parametre, der bestemmer vores frygt. Nemlig om sygdommen er kendt eller ukendt og om den er kontrolleret eller ukontrolleret. Om det det er noget der er selvpåført - for eksempel fordi man ryger eller spiser fed mad, forklarer Janus Hansen.

- Her er der tale om en sygdom, der rammer vilkårligt, den rammer uskyldige, den er ukontrolleret og den er ukendt. Derfor bliver vores risikooplevelse forstærket, siger Janus Hansen.

- Der er så meget andet, der er farligt - for eksempel at færdes i trafikken. Men når du sætter dig op på cyklen eller ind i bilen, så føler du, at du har kontrol. Rent objektivt er der større risiko for at dø i trafikken, men den symbolske betydning ved svineinfluenzaen gør, at vi reagerer meget kraftigt, siger Janus Hansen. 

Derfor frygter vi svineinfluenzaen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce