[b]Lad mig starte med at komme med en afsløring fra komitéens maskinrum:[/b]

Chefredaktør på Fyens Stiftstidende Per Westergård ringede vinderen op og satte telefonen på medhør, så vi i dommerkomitéen kunne lytte med. Da han så fortalte vinderen, at det var blevet ham, var der stilhed. Otte sekunder. Og så kom det: "Megafedt! Wauw ... Hold da kæft! Det er jeg helt vildt stolt over!"

Årets Fynbo er et menneske, der lader sig begejstre. Både i det store og i det små.

"Drop frygten - elsk mulighederne." Vi skal have modet til at se realiteterne i øjnene og vende risiciene til muligheder. Sådan blev der konkluderet fra Davos i den forgangne uge (hvor verdensledere mødtes, red.).

Det er et statement, der kommer fra det globale niveau. Det kan virke helt og aldeles uoverskueligt, når det sådan kommer fra de øvre luftlag. Også selv om det er nok så rigtigt.

Men når vi transmogriffer det ned til et fynsk niveau - ja, helt ned på individniveau. Når vi - helt dernede eller måske i virkeligheden helt deroppe, hvor det handler om det enkelte menneske - siger "drop frygten - elsk mulighederne", så er vi tæt på der, hvor det virkelig giver mening. Og i kernen af det, hvor Årets Fynbo har formået at forføre komitéen.

Årets Fynbo er problemknuser, glædesbringer, dannelsesguru. Han har rørt ved - indtil videre - en hel generation af unge. Det kan faktisk godt ende med at være to hele generationer af unge fynboer.

Når jeg nu har sagt "rørt ved", så ved jeg, at der er flere kloge hoveder, der tænker skolesygeplejerske eller skolelæge. Nej, det er ikke en skolesygeplejerske eller en skolelæge - sidstnævnte som i min skoletid jo havde den ære med et fast greb i alle drengenes genitalier at kommandere "host!"

Nej, vores hovedperson har rørt ved en hel generation af unge uden traumatiserende effekter. Han har gjort det blidt, nænsomt og altid med et skarpt blik for at bringe de unge videre til nye højder af robusthed, selvrespekt og fællesskab. Det ligger i tidsånden blandt de unge, at det er i fællesskabet, de finder styrke til at skabe deres individuelle identitet og livslyst. Det er der, de finder nøglen til netop deres gode liv.

Her er Årets Fynbo netop katalysatoren, motorvarmeren eller måske i virkeligheden den faste klippe af gennemtænkt pædagogik, dybdevirkende anerkendelse og menneskelig varme, der har været de unges faste holdepunkt på vejen mod et godt liv. Også dem der er blevet fravalgt undervejs - og det er mange. De har også oplevet en omsorg og en respekt, der har været afsæt til deres videre vej i livet.

Årets Fynbo har sagt: "De unge skal komme med kæmpe lyst og glæde. De skal have lyst til at være til stede i det, de gør. Det handler om fem procent talent og 95 procent energi og hårdt arbejde."

Forestil dig at være elsket og respekteret af en hel generation af unge, identitetssøgende fynboer. Det kommer ikke af sig selv. For de fleste af os er det en udfordring blot at blive respekteret af vores eget afkom i deres unge år.

Komitéen er virkelig stolt over at kunne præsentere Årets Fynbo 2015. Han er født i 1971 i Højme uden for Odense. Gift med Line og far til Mille. I over 20 år har han iscenesat mere end 140 musicals. Han er kunstnerisk leder af og instruktør i H.C. Andersen Festspillene, instruktør ved Frøbjerg Festspil, Vejle Musical Teater og Varde Sommerspil - for blot at nævne nogle ting. Han underviser på University College Lillebælts pædagoguddannelse og ved Middelfart Ungdomsskole og er gæstelærer på en række efter- og højskoler.

Selvom det kom fra Davos, så kunne Årets Fynbo lige så godt have sagt "drop frygten - elsk mulighederne".

Årets Fynbo hedder Carsten Friis.

  • Løvkvist_Kasper_(2015)_002

    Af:

    Kasper er journalist på avisen Danmark, hvor han primært skriver features og større interviews. Tidligere har han været politisk reporter på avisens samfundsredaktion, været nyhedsredaktør og redaktør på gratisaviserne Xtra og 24timer/Fyn. I 2013 modtog han sammen med kollega Rune H. Blichfeldt Spadestiksprisen for en serie med undersøgende journalistik om rumænsk arbejdskraft i Danmark. Kasper er født i 1972, bor i Nyborg og har to børn. Han er ikke og har aldrig været medlem af noget politisk parti.

Mere om emnet

Se alle