Den usynlige kræftsygdom


Den usynlige kræftsygdom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sygdom er ikke noget, mænd snakker om. Så de ved intet om prostatakræft

Mens enhver kvinde har lært at føle på sine bryster efter uregelmæssigheder, som kunne være kræft, så går mænd rundt i uvidenhed, når det gælder mandekønnets egen kræftform - prostatakræft.

Cirka otte ud af ti mænd - helt præcist 77 procent - siger, at de har enten intet eller kun lidt kendskab til prostatakræft. Og en ud af fire mænd kender ingen symptomer på sygdommen. Det viser en ny undersøgelse, som patientforeningen PROPA har fået lavet.

Det skal der gøres noget ved, mener patientforeningen. Mænd over 50 år, som sygdommen typisk rammer, skal kende symptomer som ændret tissemønster og blod i urinen.

- Vi håber, at mænd bliver opmærksomme på symptomerne på prostatakræft, så de kan gå til lægen, hvis de har mistanke. Mænd er generelt dårligere end kvinder til at gå til lægen. Vi kan ikke trække dem derhen, men forudsætningen for at få en mistanke er, at man kender symptomerne, siger formanden for PROPA, Poul Erik Pyndt.

Omvendt advarer nogle af de overlæger, der beskæftiger sig med området om, at en kampagne kan føre til panik.

- Kampagnen vil føre til, at ambulatorierne vil drukne i patienter, og rædselsscenariet er, at vi overbehandler, fordi denne type cancer for mange patienter ikke vil udgøre en egentlig risiko, siger Peter Iversen fra urologisk klinik på Rigshospitalet til Dagens Medicin.

Sagen er nemlig, at en meget stor andel af alle mænd udvikler cancer i prostata i de sidste leveår. For mange får det ikke nogen nævneværdig indflydelse på deres liv.

- Derfor siger nogle, at prostatakræft ikke er noget, man dør af, men noget man dør med.

Den holder bare ikke i dag, mener Propa.

- I Sverige har både kræftforeningen og det offentlige været meget opmærksomme på prostatakræft. Herhjemme er den opmærksomhed stort set ikke-eksisterende, siger Poul Erik Pyndt.

Kræftens Bekæmpelse bakker også op om, at der skal oplyses bedre og mere om prostatakræft. Hverken PROPA eller Kræftens Bekæmpelse mener dog, at der er behov for en generel screening af mænd over en vis alder.

Den usynlige kræftsygdom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce