Den danske lægevagt kan lære af udlandet


Den danske lægevagt kan lære af udlandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det behøver ikke være en læge, der svarer, når akut syge ringer til lægevagten. Flere lande bruger med succes særligt uddannede sygeplejersker.

Den danske lægevagt er uprofessionel og bør forbedres med en række nye redskaber. Som det foregår i dag, er telefonvisitationen for uprofessionelt håndteret, lyder det i en rapport fra Dansk Sundhedsinstitut, DSI.

Berlingske Tidende skriver, ar rapporten ser på brug af sygeplejersker som telefonvisitatorer i Sverige, Holland og England. Her er det ikke en læge, der svarer, når akut syge ringer.

Til gengæld anvender man en række moderne redskaber, bl.a. faste retningslinjer for kontrolspørgsmål ved konkrete symptomer. I alle tre lande er patienterne tilfredse, og i Sverige har det ført til besparelser på en halv milliard kroner alene i Stockholm.

- Telefonvisitationen anses i de tre lande for lægevagtens mest risikobetonede funktion, der kræver en særlig træning og løbende overvågning af kvaliteten. Den professionelle tilgang bør man lære af herhjemme, siger rapportens projektleder, sociolog Marlene Willemann Würgler, til Berlingske Tidende.

Hun peger bl.a. på elektroniske tjeklister, test og evaluering af opkald som ting, lægevagten herhjemme kan lære af.

Danske Regioner, der har bestilt rapporten, har varslet en revolution af systemet over de næste tre år.

- Hvis man har de rette støttesystemer og træning, behøver man ikke være læge for at visitere, siger Ulla Astman fra Danske Regioners sundhedsudvalg til Berlingske Tidende.

Den danske lægevagt kan lære af udlandet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce