Kirstine Sinclair er lektor på Institut for Historie på Center for Mellemøststudier og en af de forskere, der ved mest om det religiøse miljø i Odense

I de seneste dage har der været meget fokus på nogle meldinger fra nogle imamer fra Grimhøjvej-moskéen i Aarhus om stening og piskeslag. Hvor meget fylder den slags i det muslimske miljø?

- Efter min bedste overbevisning meget lidt. Men det findes i nogle særlige moskéer, som for eksempel Grimhøjvej, og i nogle særlige miljøer her. I moskéen på Grimhøjvej var det ikke hundredvis af kvinder, der blev udsat for den påvirkning - det kan udvikle sig, hvis imamen bliver ved, men det er ikke store grupper. - I Odense foregår der mig bekendt ikke sådan noget i den store moské på Ørbæk- vej. Det har der muligvis gjort under en tidligere imam, men det sker ikke, som det er nu.

Hvad med Vollsmose. Hvordan ser det ud der?

- Den nyeste moské er Dawaa Center og Moské på Biskorupvej lige over for Birkeparken. Her kommer relativt få, men der kunne godt ske noget lignende. Det påvirker ikke større grupper af muslimer i Odense, men det er selvfølgelig synspunkter, der findes, og der er også personer, som går hjem og påvirker deres børn, hustruer, mænd og familier. - Så på den baggrund kan jeg godt være bekymret for fremtidige generationer, hvis sådanne synspunkter bæres videre. Somalisk Kulturforening i Egeparken har ikke en moské som sådan. Der har været nogle få, der har udtrykt sympati med terrorbevægelsen al-Shabaab, men det er et meget lukket miljø, som er koncentreret om få personer.

Meget få af de radikaliserede danske syrienskrigere er fra Odense. Hvad skyldes det?

- Der er nogle gode kræfter rundt omkring i Odenses moskéer, men også blandt de kommunalt ansatte. De er hurtige til at spotte problematiserede miljøer og personer, der er klemt. De har godt styr på, hvad der sker.

Hvis jeg forstår dig ret, findes der altså et miljø i Odense, hvor holdninger som dem fra Grimhøjvej trives - men i meget begrænset omfang?

- Ja. Jeg vil påstå - efter at have talt med mange moské-gængere, kommunalt ansatte og SSP-folk - at der ikke er nogle miljøer, som blomstrer i det skjulte i Odense. Der er i forskellige afdelinger i kommunen og ungdomsskoler og hos politiet en god fornemmelse for, hvilke aktiviteter der er. Man har især været opmærksom på de to, jeg tidligere har nævnt. Men det er ikke noget, der har været ude af kontrol.

Hvordan synes du, at det muslimske miljø har reageret på tv-dokumentaren?

- Det store flertal er jo ikke sådan, og det har debatten og reaktionerne også vist. Det er positivt, synes jeg. Mange muslimer har problematiseret, at man ikke går efter et mere nuanceret billede, men kun går efter det, der sælger overskrifter. Andre har sammenlignet diskussionen omkring Grimhøjvej-moskéen med, at Danmark ikke har noget imod, at Saudi-Arabien eksekverer dødsstraf i ét væk og påpeger dobbeltmoralen. Det er nogle fine nuancer i diskussionen, synes jeg.

Af Ulrik Sass

sass@fyens.dk

  • Journalist portræt

    Af:

    Journalist på Odense Redaktionen. Skriver om lidt af hvert, blandt andet socialt udsatte, psykisk sårbare og interessante menneskeskæbner. Kan specielt godt lide fortællende journalistik. Har skrevet to bøger, om Klaus Riskær (2005) og Remee (2010).

Mere om emnet

Se alle
Forsker: Moskéer bør afdramatiseres

Forsker: Moskéer bør afdramatiseres