De varme hveder er for ringe


De varme hveder er for ringe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er tradition for at spise varme hveder på store bededag, men dem, man kan købe i dag, er ikke værd at sætte tænderne i. - Gør det alligevel, siger bagerne.

Store bededag spiser danskerne ifølge en gammel tradition varme hveder. Men det er formentlig de færreste, der nøjes med

hvedebrød, den dag, og heldigvis for det, for almindeligt dansk hvedebrød er så usundt, at det kan sammenlignes med slik.

Det siger klinisk diætist og ekspert i ernæringsmedicin Anne Catherine Færgemann, Nordic Clinic.

- Når vi spiser brød, så er det vigtigt, at det er bagt af mel, hvor hele kornet er med inklusiv skaldelene, hvor der sidder en masse kostfibre og næringsstoffer. Men da skaldelene og hvedekimen er sorteret fra i hvidt hvedebrød, så vil jeg sige, at de hvide hveder svarer til at spise slik, siger Anne Catherine Færgemann.

Traditionen om de varme hveder opstod, da store bededag skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag. Når der blev ringet med kirkens store klokke, var det et signal til, at alle skulle holde fri og al handel skulle ophøre. Man skulle faste indtil gudstjenesten og afholde sig fra at arbejde, rejse, lege og spille. Selv bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage brød på dagen. I stedet bagte bagerne hvedetvebakker aftenen før, og folk kunne så købe dem dagen inden og varme dem på selve dagen.

I bagerbranchen er man godt klar over, at danskerne i dag spiser for meget usundt brød.

- Ernæringsmæssigt er der nok ikke noget positivt at sige om hvidt hvedebrød, måske tværtimod, siger direktøren for brancheforeningen Bager- og Konditormestre i Danmark, Carsten Wickmann. Han synes dog ikke, man skal lade være med at købe hveder til i morgen.

- Der skal også være plads til lidt sjov, siger han.

De varme hveder er for ringe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce