De unges rygge er gode nok


De unges rygge er gode nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I tirsdags bragte flere medier historien om, at hvert femte barn har dårlig ryg, men nu maner forskeren, der står bag undersøgelsen, til ro.

- Slå koldt vand i blodet. Langt de fleste af de børn, der har ondt i ryggen, lider af banale rygsmerter, der går væk af sig selv, siger forsker på Rygforskningscentret i Ringe, Per Kjær.

Han har undersøgt omkring 439 fynske 13-årige børn, og fandt ud af, at cirka hver femte har en unormal rygsøjle.

Men de unormale rygsøjler har ikke nødvendigvis noget med smerterne at gøre.

Smerterne kan ofte skyldes et slag, uvant aktivitet eller andre ting, så derfor skal forældre ikke blive bange, hvis deres barn klager over ondt i ryggen.

- Det er jo klart, at man får ondt i ryggen, hvis man har trænet for hårdt eller hængt i stolen i otte timer. Der er kun grund til bekymring, hvis barnet gentagne gange klager over smerter, siger Per Kjær.

Går hurtigt væk

Undersøgelsen viser, at ujævnheder i ryggens knogler og diskusprolaps hos piger giver smerter.

Men problemet er heldigvis kortvarigt.

- Smerterne forsvinder hurtigt med tiden. Undersøgelser viser, at en stor del af de voksne mennesker, ikke oplever diskusprolapserne og ujævnhederne som noget problem, siger Per Kjær.

Unge nu til dags

Mange forældre skyder skylden for børnenes rygproblemer på computeren eller andre af nutidens unges (u)vaner, men de teorier holder ikke vand.

- Der er intet videnskabeligt belæg for at sige, at det skyldes for meget tid foran computeren eller for tunge skoletasker. Jeg tror, at lige så mange børn havde ondt i ryggen for 50 år siden. Der er bare kommet mere fokus på det nu, mener Per Kjær.

Per Kjær har brugt mange millioner og de seneste fem år på undersøgelsen, der er verdens største af sin art, men den er langt fra færdig.

Først om yderligere fem år regner Per Kjær med at kunne fremvise en del af årsagerne til, at børns rygsøjler tager skade.

De unges rygge er gode nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce