De mest syge skal hjælpes først


De mest syge skal hjælpes først

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Strejken har ramt landets sygehuse så hårdt, at patienter ikke længere kan regne med behandlingsgarantien

Tusindvis af patienter, der er røget på venteliste som følge af konflikten på landets sygehuse, må indstille sig på at komme til efter tur.

Regeringen besluttede nemlig i går at suspendere det udvidede frie sygehusvalg i et år, for at give sygehusene mulighed for at kæmpe sig ud af efterslæbet fra konflikten.

Dermed har danskerne ikke længere ret til behandling på et privathospital, hvis man har ventet mere end fire uger på behandling i det offentlige, siger finansminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Efter konflikten står vi med nogle helt specielle udfordringer, som skal løses hurtigt og effektivt, uden at sætte den økonomiske ansvarlighed over styr. Derfor gør vi brug af nødretten og suspenderer det udvidede frie sygehusvalg frem til 1. juli 2009, siger Lars Løkke Rasmussen.

Meldingen splitter patientforeningerne. Danske Patienter, der repræsenterer 725.000 patienter, mener at indgrebet er nødvendigt, mens Patientforeningen Danmark anklager regeringen for at stavnsbinde patienterne til de offentlige sygehuse.

- Mange patienter venter stille og roligt på, at der skal blive plads på sygehusene. Men der er nogle, der er så påvirket af deres sygdom, at de godt vil have lov til at flytte sig, hvis de ikke kan blive behandlet efter en måned. Den mulighed fjerner man nu, siger Karsten Skawbo-Jensen.

Han frygter, at flere mennesker bliver langtidssygemeldte fra deres arbejde og at deres helbred forværres.

Enighed om økonomi

Beslutningen om at suspendere det udvidede frie sygehusvalg er en del af aftalen om regionernes økonomi for 2009, som parterne indgik lørdag.

Her blev regeringen og regionerne samtidig enige om en handlingsplan for, hvordan sygehusene det næste år skal kæmpe sig igennem de 372.516 operationer og behandlinger, der er blevet aflyst, siden konflikten begyndte i april.

Første skridt bliver taget mandag morgen, hvor regionerne skal mødes med sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) og repræsentanter for privathospitalerne i Danmark for at aftale, hvordan man sammen kan løfte opgaven.

Jakob Axel Nielsen lægger op til, at regionerne skal opkøbe al ledig kapacitet på privathospitalerne, og det er privathospitalerne parate til at efterkomme siger formanden for Sammenslutningen af Privathospitaler og Privatklinikker i Danmark (SPPD), Nis Alstrup.

Guld på gaden

Regionernes formand, Bent Hansen (S), advarer dog privathospitalerne mod at udnytte situationen efter strejken.

- Jeg tror både den offentlige og private sektor har en interesse i, at vi gør det her sammen, og vi gør det troværdigt. Og man ikke bare opfører sig som om der ligger guld på gaden, siger Bent Hansen.

Regionerne vil nu regne på, hvor stort hullet efter konflikten er, og så har parterne aftalt at mødes igen til august for at diskutere det videre forløb. Regionerne skal dog ikke regne med at få flere penge til den tid, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det vil ikke være klogt, hvis vi går i panik og laver overarbejdsaftaler, hvor personalet skal have fire gange så meget i løn. Det her handler om at få afviklet puklen stille og roligt. Derfor skal vi nu have overblik over patienterne, og hvad de private sygehuse kan bidrage med, og så mødes vi igen i august, siger Lars Løkke. (ritzau)

De mest syge skal hjælpes først

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce