De dyre pølser venter forude

Det sker først om et par år, men den traditionsrige grillpølse følger med, når de stigende kornpriser presser andre fødevarepriser op.

De dyre pølser venter forude

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når korn bliver dyrere, bliver de kornædende svin også dyrere. Men der går et par år, før dine grillpølser mærker konsekvenserne af det.

En pølse skal serveres med fø'lse. Og om et par år skal sommerens grillpølser sandsynligvis serveres med endnu mere fø'lse.

For de stigende kornpriser, der i første omgang får priserne på brød til at stige, får også konsekvenser for priserne på svinekød. Korn bliver nemlig brugt som foder til de glade grisebasser, og når foderet bliver dyrere, gør flæskesiderne også.

Men ifølge seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Fødevareøkonomisk Institut i København får forbrugeren først konsekvenserne at føle senere.

- Selv om foderpriserne stiger i år, og det bliver dyrere at producere svin på grund af en dårligere økonomi for landmændene, så vil der først to år senere være mindre udbud af svinekød. Landmændene har stadig stalden fuld af svin, og de har også masser af foder hjemme, så der bliver ved med at komme store portioner svin. Først efter et par år vil man mærke den fulde effekt, forklarer Henning Otte Hansen.

Kun en prisboble

Seniorrådgiveren vurderer, at landmændene på den bekostning får et par hårde år, hvor udgifterne til foder vil være større end fortjenesten på kød.

- Men på et tidspunkt får de reguleret bestanden, så der ikke kommer helt så meget svinekød ud i butikkerne, og så stiger prisen på det. Og når prisen på korn falder igen, vil prisen på svinekød ikke umiddelbart følge med. Så regnskabet udligner sig selv, siger Henning Otte Hansen.

Og som forbruger behøver man ifølge fødevareøkonomen heller ikke bekymre sig, selv om kornpriserne presser udgifterne op på brød og kød. Der skulle nok blive råd til en sommerlig grillpølse eller to.

- Vi bruger færre penge på fødevarer nu, end vi gjorde for 50 år siden, og vi bruger flere penge på underholdning og fritid end på mad, så en lille prisstigning på fødevarer vil ikke svække vores velfærd, siger han.

- Desuden tror jeg, det er en prisboble. Der bliver ikke tale om nogen vedvarende stigning. Og inden for en kortere periode vil vi se priserne falde igen, lyder den beroligende melding.

De dyre pølser venter forude

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce