Danskerne vil have moderne grøntsager


Danskerne vil have moderne grøntsager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MODEMAD: Kinakål og rosenkål viger for pastinak og jordskok
Danskerne er påvirket af moden - også når de stiller grøntsager og salater frem på middagsbordene. Jordskok, pastinak og persillerod er i fremgang på grøntsagsmarkedet, mens kinakålen fortsætter sin årelange nedtur. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Opgørelsen slår fast, at moderigtige grøntsager i disse år soler sig på de danske grøntsagsmarkeder. Samtidig er produktionen af grøntsager på friland steget med 20 procent siden 2000.

Danskerne vil hellere spise romainesalat end traditionel iceberg. Og mens broccolien og rosenkålen er på retur, vinder "smartere" rodfrugter som jordskok, pastinak og persillerod plads på tallerkenerne. Produktionen af gulerødder er faldet i de seneste år, mens der til gengæld bliver høstet flere løg.

I statistikken bliver romainesalat, der i dag er at finde hos de fleste supermarkedskæder, optalt i kategorien "andre salater". Og tendensen er ikke til at tage fejl af: Høsten af "Andre salater på friland" var i 2003 steget med over 110 procent i forhold til 2000. Romainesalat oplever i øjeblikket fremgang over hele verden som et alternativ til den traditionelle icebergsalat. I USA sælges romaine nu i lige så store mængder som den traditionelle iceberg.

Nedtur for kinakål

- Der er ingen tvivl om, at forbrugerne hele tiden er på udkig efter utraditionelle grøntsager, som både smager anderledes og ser flottere ud end de gamle travere, siger gartner Søren Flink Madsen fra Yding til Netmagasinet.

For kinakålens stadig færre tilhængere er statistikken nedslående læsning. I takt med at gulerodsbukser og hanekamsfrisurer er røget ud af markedet, har den i 1980'erne så moderigtige salat været ude for en sand nedtur. Der blev i 2003 høstet lidt over 3700 ton kinakål på friland i Danmark. Det er et dramatisk fald i forhold til kinakålens velmagtsdage. I 1987 høstede frilandsgartnerne ifølge statistikken over 10.000 ton af den dengang så moderne salat.

Danskerne vil have moderne grøntsager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce