Danskerne har taget halloween til sig


Danskerne har taget halloween til sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Traditionen ligger et godt tidspunkt på året og giver samvær og hygge, så måske kommer den til at hænge ved, siger ekspert

Odense: Der er godt gang i græskarlygterne og uhyggen rundt om i de danske hjem i disse dage. Flere og flere tager den amerikanske halloween-tradition til sig, og både COOP og Dansk Supermarked melder om stigende efterspørgsel på de store orange halloween-græskar.

Der er flere gode grunde til, at danskerne har taget traditionen til sig, forklarer leder af Dansk Folkemindesamling Else Marie Kofod.

- Halloween ligger på et godt tidspunkt på året, hvor der ikke er ret meget andet. Den falder godt i tråd med efteråret og appellerer til følelser og stemninger i den mørke tid. Det er en tradition, som børnene synes er sjov, og hvor de næsten får en ekstra fastelavn med udklædning og godter. Samtidig får de voksne en anledning til at mødes og spise noget godt, mens børnene snitter græskarlygter, så på den måde opfylder traditionen flere ting på en gang, siger Else Marie Kofod til Ritzau.

Tysk adventskrans

- I virkeligheden er der ikke ret mange traditioner, vi har fundet på selv. Jeg kan nævne en række andre traditioner, som er kommet til os på samme måde. For eksempel rystede nogle af vores bedsteforældre nok på hovedet ad, at nogen pludselig begyndte at bruge en tysk tradition som adventskrans efter Anden Verdenskrig. Den opfatter mange jo i dag som en dansk tradition. På samme måde vil det også være med de børn, der i dag lærer halloween at kende - når de bliver voksne, vil de også kunne huske det som en tradition, der altid har været der, siger Else Marie Kofod.

Halloween-traditionen bruger flere gammelkendte traditioner fra blandt andet Danmark - for eksempel roelygterne, som tidligere er blevet brugt til at skræmme med i den mørke tid.

- Den bruger også elementer fra en gammel nytårsfest fra Irland, som irerne tog med, da de udvandrede til USA. Man kender det også fra den katolske allehelgensdag. Halloween udnytter elementer fra mange forskellige traditioner og lande, og så bliver de mikset på en ny måde. På den måde udvikler traditioner sig over tid, fortæller Else Marie Kofod.

For få år siden mente forskere, at dansk fejring af halloween blot var en døgnflue. Alligevel har den eksisteret i Danmark i 10-12 år, og ifølge Else Marie Kofod har den gode chancer for at hænge ved.

- Netop fordi den ligger på et tidspunkt af året, hvor der ikke er så meget andet, og den giver mulighed for hygge og samvær, kunne det godt være, den hænger ved, siger Else Marie Kofod.

Danskerne har taget halloween til sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce