Danskere hjælper illegale flygtninge


Danskere hjælper illegale flygtninge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UNDERDANMARK: Flere hundrede danskere har gennem en årrække hjulpet flygtninge på flugt
Et liv med skolegang, hospitalsophold og tandlægebesøg uden CPR-nummer. Et liv i evig frygt for at blive opdaget og sendt ud af landet. Det er hverdag for flere hundrede flygtninge, som skjuler sig i Danmark.

I et landsomspændende undergrundsnetværk, der tæller alt fra skolelærere til advokater, sygeplejersker, læger og jordemødre, forsøger flygtningevenner at gøre livet så tåleligt som muligt for de afviste asylansøgere, som ikke kan se anden udvej end at gå under jorden.

Komiteen Flygtninge under Jorden skønner, at 150 læger, psykologer, jurister, jordemødre og andre har hjulpet over 300 asylansøgere under jorden i perioden 1998 til 2001.

Joes Mikkel Christensen fra Komiteen Flygtninge under Jorden vurderer, at det langt fra er hele billedet af undergrundsverdenen i Danmark.

- Vi har jo kun kontakt til nogle af de flygtninge, der er gået under jorden. Mange af dem, som myndighederne regner med er rejst ud af landet, lever her stadig. Det er ikke svært rent praktisk at leve under jorden i Danmark, selv om vi har et registreringssamfund. Det, der er svært, er at have psyken til det. Det er kun i yderste nødstilfælde, at man skal overveje en tilværelse under jorden, for man lever hele tiden i angst for, hvad der kan ske, siger Joes Mikkel Christensen.

Det er ikke kun den skjulte flygtning, som lever i angst for at blive opdaget og hjemsendt. Også de personer, der skjuler flygtningene, løber en stor risiko. Regeringen strammede i juli grebet endnu mere om flygtningevennerne. Strafferammen for at skjule flygtninge eller give økonomisk bistand til personer, der skjuler flygtninge, er nu på op til to års fængsel og betydelige bødestraffe.

Men det afskrækker ifølge antropolog David Karstensen ikke de mennesker, der vælger at hjælpe flygtninge i nød. Han har i sit speciale "Passion og Professionalisme" beskrevet, hvordan det underjordiske netværk opererer overalt i Danmark.

- De gør det af flere grunde. Nogle bliver berørt af enkeltsager, fordi de ser et menneske, en ven, som i deres øjne bliver uretfærdigt behandlet. Og så ser de ingen anden udvej end at hjælpe så godt, som de kan. Andre er mere politiske og skjuler flygtninge som et led i en protest mod den danske udlændingepolitik. Jeg tror ikke, at en skærpelse af straffen vil afholde dem fra at hjælpe, siger David Karstensen.

Præst dømt

Han bliver bakket op af sognepræst Leif Bork Hansen, der i 2000 blev dømt for at have hjulpet 19 østslavonske serbere til at opholde sig illegalt i Danmark, at have opfordret til at indbetale penge til dem og distribueret cirka 30.000 kroner videre til danske familier rundt om i landet, som skjulte de 19 østslavonere.

- Tværtimod vil en opstramning af loven have den modsatte effekt. Folk hjælper, fordi de føler en uretfærdighed, enten i enkeltsager eller i samfundets love som helhed. Og det, at straffen bliver skærpet, giver dem endnu et incitament til at gøre noget for den sag, de alle mener er uhyre vigtig. Jeg oplever en stigende folkelig modstand mod regeringens udlændingepolitik, og der går ikke en dag, uden jeg er involveret i en ny sag om en flygtning, der har fået en helt urimelig behandling, siger Leif Bork Hansen, men forklarer dog samtidig, at han også tit er stødt ind i folk, som har bevist, at der stadig kan være retfærdighed til stede.

- Sågar venstrepolitikere har været med til at hjælpe, når en flygtning er blevet ladt i stikken. De kan godt se, at den er helt gal med den måde, vi behandler mange asylsager i Danmark, understreger Leif Bork Hansen.

- Det er ikke svært at få læger til at hjælpe. De har jo et lægeløfte, som de færreste har lyst til at bryde. Men jeg kan huske, at der engang var én, der angav nogle flygtninge, der var blevet behandlet uden for lukketid. Men myndighederne svarede bare tilbage, at der jo ikke var nogen pligt til at angive folk i Danmark, siger Leif Bork Hansen.

Danskere hjælper illegale flygtninge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce