Danskere flytter på grund af familien - ikke arbejdet


Danskere flytter på grund af familien - ikke arbejdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OPBRUD: Socialforskningsinstituttet viser i ny undersøgelse at skilsmisser og pasnings- problemer er årsag til flytninger

De fleste danskere i den erhvervsaktive alder flytter først og fremmest på grund af familieforhold som skilsmisse eller pasningsforhold for børn og ikke på grund af arbejdet. Det viser en dugfrisk undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet (SFI).

SFI har sat fokus på gruppen af 20-59-årige, der er flyttet til en anden kommune i 1998. Godt nok skifter hele 68 procent i gruppen job - eller også gør deres partner det, men det er kun omkring hver femte, der angiver, at det nye job var den væsentligste årsag til, at de flyttede.

I stedet angiver halvdelen, at de flyttede på grund af eksempelvis pardannelse, skilsmisse eller bedre skole- og pasningsforhold til deres børn.

Nemmere anden gang

- Vores konklusion må derfor være, at jobbet faktisk spiller en begrænset rolle, når vi flytter. Til gengæld viser undersøgelsen, at de, der allerede er flyttet, er mere villige til også at flytte efter et bedre job, end de, der ikke er flyttet. Det betyder derfor, at en gruppe af personer generelt er mere mobile end andre, siger en af forskerne bag rapporten, Mette Deding, fra SFI.

Hun konkluderer samtidig, at hvis arbejdsgiverne i en udkantsregion skal tiltrække arbejdskraft, skal de lokke med mere og andet end en høj hyre.

Noget til alle

- Hvis arbejdsgiverne skal tiltrække arbejdskraft til en virksomhed i et udkantsområde, så må de jo fokusere på hele familier, for så er det ikke nok at tilbyde et godt job til en person. Så skal hele familien have noget ud af at flytte, siger Mette Deding.

Fordelt på alder er der forskel på, hvorfor man flytter. De unge mellem 20-29 år flytter først og fremmest for at begynde på en uddannelse, mens de lidt ældre fortrinsvis flytter for at få en bedre bolig eller bedre transportforhold til arbejde.

Husejere holder ud

En af de faktorer, der går på tværs af alder og køn i undersøgelsen er, hvis man har eget hus. Kun hver fjerde husejer - eller 25 procent - flyttede nemlig til en anden bolig i løbet af 1998 mod hele 41 procent af personerne i en lejet lejlighed.

SFI-undersøgelsen omfatter flyttevanerne hos knap 1900 danskere i 1998. Heraf flyttede hver tredje, og flyttebilerne transporterede stort set indbo for lige så mange kvinder som mænd.

Danskere flytter på grund af familien - ikke arbejdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce