Dansk særaftale om Europol afhænger af Schengen-medlemskab

Danmark får ikke direkte søgeadgang i Europols databaser. Men Europol vil stille dansktalende personale til rådighed for søgninger 24/7.

Dansk særaftale om Europol afhænger af Schengen-medlemskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der bliver ingen direkte dansk søgeadgang i Europols databaser. Men Europol stiller søgepersonel til rådighed.

En kommende dansk særaftale om Europol er betinget af, at Danmark fortsat er medlem af Schengen-samarbejdet om åbne indre grænser i Europa.

Skulle Danmark på et tidspunkt vælge at droppe sit medlemskab af Schengen, ryger Danmarks særaftale med Europol også.

Det fremgår af forslaget til den særaftale om et B-medlemskab af Europol, som EU-Kommissionen har tilbudt Danmark, der ellers står til at ryge ud af politisamarbejdet 1. maj næste år.

I den særaftale, som EU-Kommissionen foreslår, vil Danmark og de danske forbindelsesofficerer ikke få direkte søgeadgang i Europols databaser.

Europol vil derimod stille dansktalende personale til rådighed for dansk politi 24 timer i døgnet for søgninger i politiagenturets databaser.

Aftalen er dermed bedre end Norges aftale med Europol. Norsk politi kan komme til at vente op til to døgn på svar fra Europols databaser.

Dansk politi skal ikke angive nogen begrundelse, når det vil søge i Europols databaser. Det skal et land som Norge.

Desuden skal Europol hurtigst muligt og af sig selv give Danmark besked om alle relevante oplysninger, der vedrører Danmark, fremgår det af forslaget til en aftale.

Samtidig med at Danmark fortsat får mulighed for at udstationere danske forbindelsesofficerer, skal Europol også udstationere forbindelsesofficerer i Danmark.

Danmark får desuden observatørstatus i Europols bestyrelse og adgang til Europols strategiske analyser.

Den danske særaftale skal - hvis Danmark ønsker den - vedtages af medlemslandene og igennem to høringer i Europa-Parlamentet, inden den efter planen skal træde i kraft 1. maj.

Europa-Parlamentets høringer kan tage op til tre måneder hver gang.

Det betyder, at det kræver velvilje fra Europa-Parlamentet at køre deres høringer så hurtigt igennem, at alt kan komme på plads før udgangen af april næste år.

Hvis Europa-Parlamentet udnytter sin fulde høringsperiode, falder den danske særaftale til jorden i dens nuværende form.

Det radikale EU-parlamentsmedlem Morten Helveg Petersen, der som den eneste dansker har deltaget i forhandlingerne om det fremtidige Europol, tør ikke vurdere, om høringerne kan gennemføres før 1. maj.

- Parlamentet vil interessere sig for, hvordan det juridiske grundlag er strikket sammen, siger Helveg.

- Hvor lang tid det tager, tør jeg ikke byde på, siger han.

Cheftalsmanden for EU-Kommissionen, Margaritis Schinas, siger, at forhandlingerne med Danmark stadig er i gang.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, skal efter planen mødes om Europol i forbindelse med EU-topmødet torsdag i den kommende uge.

- Kommissionen arbejder med de danske myndigheder for at minimere de negative konsekvenser af Danmarks udtræden af Europol, siger cheftalsmanden.

FAKTA: Her er EU-Kommissionens forslag om Europol-aftale
Hovedelementerne i den skitserede aftale mellem Europol og Danmark er som følger:

* Danmark får mulighed for at udstationere danske politifolk - såkaldte forbindelsesofficerer - hos Europol. Og Europol forpligter sig til at udstationere forbindelsesofficerer i Danmark.

* Danmark får observatørstatus i Europols bestyrelse.

* Danmark får adgang til Europols strategiske analyser og information fra Europols analyseregistre.

* Danmark får ikke direkte søgeadgang i Europols informationssystem. Det gælder også de danske forbindelsesofficerer.

* Europol stiller dansktalende Europol-ansatte til rådighed for dansk politi hele døgnet. De kan foretage søgninger i Europols databaser for dansk politi samt lægge danske oplysninger i databaserne.

* Danmark skal - i modsætning til Norge og andre tredjelande - ikke angive konkret formål og begrundelse i forbindelse med anmodning om oplysninger fra Europol.

* Europol skal - i modsætning til, hvad der gælder for tredjelande - hurtigst muligt give Danmark besked om alle oplysninger og forbindelser mellem oplysninger, som vedrører Danmark.

Kilde: regeringen.dk

Dansk særaftale om Europol afhænger af Schengen-medlemskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce