Dansk opium-projekt i Afghanistan slår fejl


Dansk opium-projekt i Afghanistan slår fejl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

40 millioner kroner skulle have bremset opiumproduktion i Helmand. Stik imod forventning er det steget.

Selv om Danmark har brugt 40 millioner kroner på at nedkæmpe produktionen af opium i den afghanske provins Helmand, har det ikke haft den gavnlige effekt.

Det skriver Politiken tirsdag.

Helmand, der står bag omkring halvdelen af verdensproduktionen af opium, oplever tværtimod et kæmpe boom af opiummarker. For tredje år i træk vokser opium-arealer, viser en ny rapport fra FN's antinarkotikaorganisation, UNODC.

Alene fra 2011 til 2012 kom der knap 20 procent flere opiumsmarker, og ifølge FN fortsætter udviklingen i den kommende sæson.

Det dansk-britiske såkaldte hvedeprojekt, hvor bønderne mod en beskeden betaling fik såsæd, gødning og anden hjælp på betingelse af, at de ikke også dyrkede opium, blev i flere år fremhævet af skiftende danske regeringer som et af de civile "flagskibe" i Helmand.

- Men projektet var plaget af dårlig ledelse og dårlig planlægning. En stor del af såsæden var af ringe kvalitet, og det skabte vrede hos bønderne, siger Doris Buddenberg til Politiken.

Hun har tidligere ledet FN's indsats mod narkoproduktion i Afghanistan.

FN-rapporten peger ifølge Politiken desuden på, at det især er i de tidligere danske ansvarsområder nord for Gereshk, produktionen udvides.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) mener, at den utilsigtede udvikling til dels kan tilskrives dårlig ledelse og korruption.

- Det er en mindre katastrofe, der underminerer fremskridtene for sikkerheden i landet. Det har bestemt ikke været en succes, der har været masser af problemer med korruption og dårlig ledelse. Vi er ikke særligt stolte af det, siger Christian Friis Bach til Politiken.

På trods af udviklingsministerens udtalelser om afghansk korruption, står han i spidsen for opprioriteringen af bistand til Afghanistan.

Med over 500 millioner kroner næste år bliver landet således den største modtager af dansk bistand. Men pengene skal ikke bruges til direkte opiumsbekæmpelse, i stedet satses der på projekter, som skal gøre lovlige afgrøder mere profitable, skriver Politiken.

Dansk opium-projekt i Afghanistan slår fejl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce