Syv ud af 10 kommuner på Fyn tilbyder ikke lydaviser til blinde og svagsynede. Fyens Stiftstidende har spurgt formand for Dansk Blindesamfund, Thorkild Olesen, hvorfor det er et problem.

Hvorfor er det et problem, at der ikke er lydaviser til blinde og svagsynede i alle kommuner?

- Vi ved fra vores konsulenter, som besøger dem, at de er rigtig kede af ikke at kunne modtage lokale nyheder, og det er ofte gamle mennesker, som ender med at føle sig afskåret fra samfundet. Lydaviser er jo den måde, de kan holde sig opdateret på lokalområdet. Og hvis man hører radio, får man jo ikke noget at vide om eksempelvis dødsannoncer eller lokale, kulturelle arrangementer.

Assens Kommune har en lydavis, som er drevet at frivillige, og de mener, at det fungerer godt. Hvorfor mener du, at det er kommunen som skal varetage lydaviserne?

- Det kunne måske godt løses frivilligt. Men jeg synes stadig, at kommunen skal have det endelige ansvar for det. Hvis det bliver frivilligt, hvem skal så holde hånd i hanke med, hvilke artikler som skal optages og sådan nogle ting. Kommunen har et ansvar for de mennesker, som bor i kommunen. Derfor skal det ikke bare hvile på frivillige hænder.

Kunne man forestille sig, at om få år, kommer de blinde og svagsynede fra en generation, som er dygtige til elektronik. Kunne man så ikke finde en smartere måde end at få sendt lydavisen sendt ud på en CD med posten?

- Dansk Blindesamfund prøver faktisk at udvikle en form for app, så man kan få avisen sendt trådløst til sin telefon. Og vi har faktisk lavet et lille forsøg på et plejehjem i Farum, hvor seks personer fik et cover, de kunne lægge over deres telefoner, så de forholdsvist nemt kunne navigere op, ned og til siderne med nogle pile. Men derfor skal de jo stadig vide, hvor på skærmen, de gerne vil hen, og det kan de jo ikke se. Så det er meget komplekst at udvikle en sådan app.

Men skulle I så ikke i stedet bruge ressourcer på at udvikle appen i stedet for at kæmpe kampen om at få lydaviser udsendt på en CD, som jo bliver forældet snart?

- Det gør vi sideløbende. Men lige nu og her har de blinde og svagsynede brug for at få sendt en lydavis ud, så de kan følge med i samfundet.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Ingen lydavis i Faaborg-Midtfyn Kommune: Vi er villige til at diskutere det

Ingen lydavis i Faaborg-Midtfyn Kommune: Vi er villige til at diskutere det

Frivillige har succes med lydavisen i Assens

Frivillige har succes med lydavisen i Assens