Dansk Irak-ledelse kaldt hjem


Dansk Irak-ledelse kaldt hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERGREB: Forsvarsministeren har mistet tilliden til ledelsen i den danske bataljon i Irak
Skandalen omkring de påståede overgreb mod irakiske fanger i den danske lejr i Irak, Camp Eden, tog i går en dramatisk udvikling, da forsvarsminister Søren Gade (V) med øjeblikkelig virkning besluttede, at fire personer i den øverste ledelse skal hjemsendes.

Ud over den øverste chef i Irak, oberst Henrik Flach, drejer det sig om tre andre, som Forsvarskommandoen ikke ønsker at oplyse navnene på: En militærjuridisk rådgiver, en militær politiofficer samt chefen for efterretningssektionen.

Beslutningen blev truffet under et møde med de to auditører, der undersøger beskyldningerne om overgreb, og forsvarschef Jesper Helsøe. På mødet, som Søren Gade havde indkaldt til, fik han nye oplysninger, som var så alvorlige, at de ifølge Gade berettigede til det dramatiske skridt.

- Det betød, at jeg som politisk ansvarlig for forsvaret ikke længere kan have tillid til den ledelse, som sidder i bataljonen i Irak, siger Søren Gade til Ritzau.

- Det er til enhver tid de personer, der har et ledelsesansvar, der har ansvaret for det, der foregår i butikken, og da der efter de oplysninger, jeg har fået i dag, kan sås tvivl om de pågældende personers dømmekraft, ønsker jeg den ledelse sendt hjem fra Irak, siger Gade, som lægger vægt på, at der er tale om en politisk beslutning.

- Der foregår en undersøgelse, og der er ikke nogen, der er dømt, så det er min suveræne beslutning at hjemtage ledelsen, tilføjer ministeren.

Hvor meget eller hvor lidt de hjemsendte har haft kendskab til de påståede overgreb, er Søren Gade ikke klar over, men uanset hvad de har kendskab til, så fritager det dem ikke for deres ansvar, fastslår Gade.

Forsvarschef Jesper Helsøe sagde i går i en pressemeddelelse, at han er "rystet og oprigtig ked af det", men han er enig i ministerens beslutning om hjemsendelse.

Han understreger, at de krænkelser, der er blevet anmeldt, "er aldeles uacceptable og på ingen måder i overensstemmelse med det grundlag, som danske styrker opererer ud fra".

De påståede overgreb handler blandt andet om, at irakiske fanger er blevet afhørt, mens de er blevet tvunget til at stå i smertefulde stillinger, og at fanger er blevet nægtet mad og vand.

For præst Jes Rønn Hansen kommer anklagerne mod de danske soldater som en stor overraskelse. Han arbejdede som feltpræst i den danske lejr Camp Eden fra oktober til februar i år.

- Jeg kan på ingen måde forestille mig, at danske soldater har deltaget i mishandling af fanger i Irak, fortæller Jes Rønn Hansen fra hjemmet i Strib og fortsætter.

- Soldaterne opførte sig altid godt over for fangerne. De har måske råbt af dem nogle gange, men jeg kan ikke tro, at de har nægtet en fange noget vand, siger Jes Rønn Hansen.

Dansk Irak-ledelse kaldt hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce