Dansk Folkeparti blæser til angreb på politibossers bonus

Peter Kofod Poulsen (DF) er imod bonusser på det offentlige arbejdsmarked. Og han vil som retsordfører arbejde for, at bonusserne afskaffes hos politiet. Foto: Steen Brogaard

Dansk Folkeparti blæser til angreb på politibossers bonus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er ok, at politidrektører får en årlig bonus for at leve op til forventningerne, mener justitsministeren. Men det er Dansk Folkepartis retsordfører ikke enig i. Han vil ikke lade sagen ligge, og han forventer at få bonusserne afskaffet.

Bonusser: Skal en politidirektør hvert år belønnes med en stor bonus for at leve op til de mål, der var sat for ham eller hende? Ja, mener justistminister Søren Pape Poulsen (K). Nej, mener Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

Da avisen Danmark og Fredericia Dagblad i oktober skrev, at alle landets politidirektører hvert eneste år får en personlig bonus, fik det flere politikere på af stolen. Blandt dem var Peter Kofod Poulsen, som stillede spørgsmål til justitsministeren. Spørgsmål, der nu er blevet besvaret under spørgetiden i folketingssalen.

Bonusser er en dårlig idé i det offentlige - ikke kun hos politiet. Og det bliver ændret. Måske ikke i år eller næste år, men det bliver ændret.
Peter Kofod Poulsen (DF), retsordfører
Fakta
  • Hvert år udbetales der en bonus til alle landets politidirektører. De udbetales efter en vurdering af, om direktøren har løftet en række definerede opgaver og mål samt løftet politikredsen i øvrigt. Bonussen kan også udbetales, hvis særlige omstændigheder har forhindret direktøren i at nå de opsatte mål.
  • Bonussernes størrelse varrierer, men alle direktører modtager hvert år et beløb.
  • Bonusserne for 2016 er udbetalt i år og beløber sig samlet til 815.000 kroner.
  • Den gennemsnitlige bonus i år var på 67.900 kroner. Den laveste var på 50.000 kroner til Jens-Christian Bülow hos Nordsjællands Politi, og den største bonus var på 95.000 kroner til den nu fratrådte direktør hos Københavns Politi, Thorkild Fogde.
  • Politidirektørernes løn er i gennemsnit på 92.245 kroner om måneden plus pension og feriepenge.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) mener ikke, at bonusser skal udbetales pr automatik. Men det mener han heller ikke, at politidirektørernes årlige bonusser gør.  Foto: Steen Brogaard
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) mener ikke, at bonusser skal udbetales pr automatik. Men det mener han heller ikke, at politidirektørernes årlige bonusser gør. Foto: Steen Brogaard

Minister: Bonus er fornuftigt

Sidste gang, de årlige bonusser blev udbetalt, fik hver politidirektør i gennemsnit 67.900 kroner. Beløbet udbetales oven i deres faste månedsløn på godt 92.000 kroner plus pension og feriepenge.

Søren Pape Poulsen ser ingen grund til at gribe ind overfor bonus-brugen.

- Resultatløn kan være et meget fornuftigt redskab (...), men det skal naturligvis indrettes på fornuftig vis og ikke udbetales pr. automatik, for ellers går meningen med det hele jo tabt (...). Der er vel at mærke ikke tale om, at politidirektørerne automatisk får udbetalt resultatløn, lød det blandt andet fra ministeren, da Peter Kofod Poulsen stillede spørgsmål i folketingssalen.

Kofod Poulsen svarede og henviste til den forskelsbehandling, politiets menige betjente må føle, når de ser direktøren få en bonusbelønning, uden at de selv belønnes for fleksibilitet og hårdt arbejde. Men derudover er retsordføreren også principielt modstander af bonus-tanken.

- I princippet burde bonussen for at passe sit arbejde og løse sin opgave være den løn, man får, lød det fra spørgeren.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg har ikke svaret på avisens henvendelse. Arkivfoto
Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg har ikke svaret på avisens henvendelse. Arkivfoto

DF: Det bliver ændret

Efter diskussionen i folketingssalen er Peter Kofod Poulsen endnu mere opsat på at få afskaffet politidirektørernes fast tilbagevendende bonus.

- Jeg mener, at ministeren kom med et embedsmandssvar og en sniksnak, som ikke forholdt sig til den frustration, jeg og andre møder blandt de menige betjente. Vi mener, at bonusser skal afskaffes på det offentlige arbejdsmarked. Ikke kun i politiet - men det er bare dér, jeg som retsordfører har indflydelse, siger den sydjyske DF'er.

Han vil tage emnet op med politiforligskredsen, som ud over regeringen tæller DF og Socialdemokratiet. Og han tror på, at ordningen ender med at blive afskaffet.

- Herinde på Christiansborg har jeg lært, at alt kan laves om, hvis bare man bliver ved med at presse på længe nok. Det her bliver ændret. Måske ikke i år eller næste år. Men det kommer til at ske, siger Peter Kofod Poulsen.

Avisen har bedt om en kommentar fra rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, der har ansvaret for de årlige bonusudbetalinger. Men han har ikke svaret på vores henvendelse.

Dansk Folkeparti blæser til angreb på politibossers bonus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce