Danmark sætter gidsler i land i Kenya


Danmark sætter gidsler i land i Kenya

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De iranske gidsler, der i sidste uge blev befriet af Esbern Snare, er afleveret til iransk diplomat i Kenya.

Efter seks måneder som gidsler hos somaliske pirater, blev 16 iranske søfolk tirsdag sat i land i Kenya, hvor de blev modtaget af en repræsentant fra den iranske ambassade i Kenya.

Det oplyser Forsvarskommandoen.

Iranerne blev befriet torsdag i sidste uge, da det danske krigsskib Esbern Snare kom i ildkamp med et piratskib.

Fire pirater blev dræbt og 10 blev såret - heraf fem alvorligt. Men hverken gidsler eller danske soldater kom noget til.

Gidslerne var naturligt nok begejstrede efter befrielsesaktionen.

- Det er klart, at de er meget, meget glade. De var helt oppe at ringe. Det er en voldsom belastning at være gidsler i måneder - ja nogle gange op til et år, fortalte presseofficer Kenneth Nielsen fra Søværnets Operative Kommando efter aktionen.

Efter ildkampen blev piraternes moderskib sprængt i luften, mens 24 formodede pirater blev bragt om bord i Esbern Snare.

Det dog tvivlsomt, om de vil blive retsforfulgt.

21 formodede pirater er i løbet af de seneste måneder blev løsladt fra det danske krigsskib Esbern Snare. Og snart kan de 24 somaliere formentlig gøre dem selskab.

Sådan lød vurderingen fra piratekspert Lars Bangert Struwe, der er forsker ved Center for Militære Studier, dagen efter aktionen.

Foruden problemerne med at bevise, hvem har deltaget i piratvirksomhed, skal det også afgøres, hvor de skal retsforfølges.

Hvis det ikke kan blive i Danmark, vil det typisk være det land, hvis skib er blevet kapret - i dette tilfælde Iran. Og der kan og vil Danmark formentlig ikke udlevere piraterne til.

- Nu kender jeg ikke iransk piratlovgivning, men jeg kunne forestille mig, at den er koblet op på islamisk retslære, sagde Lars Bangert Struwe forleden til Ritzau.

- I så fald kan der meget vel være så voldsomme straffe forbundet med pirateri, at vi ikke kan udlevere dem.

Danmark sætter gidsler i land i Kenya

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce