Danmark kravler op ad aldersstigen


Danmark kravler op ad aldersstigen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danskere bliver lagt i kisten langt før indbyggerne i andre OECD-lande. Men ifølge fremskrivninger vil over halvdelen i fremtiden blive over 100 år.

Siden 1970'erne er danskernes gennemsnitslevealder gået ned af bakke. Blandt OECD-landene er Danmark gået fra at toppe listen over levealder til at svømme rundt blandt en 18.-20. plads.

Trist tendens, men ifølge professor fra Center for Aldersforskning fra Syddansk Universitet, Kaare Christensen, begynder skuden snart at vende.

- Undersøgelse viser, at hvis den udvikling, der er foregået de sidste 150 år, fortsætter, vil halvdelen af de danske børn, der bliver født i dag, blive over 100 år, siger Kaare Christensen.

En af de danskere, der bidrog til at opgraderingen på listen, er den netop afdøde Thyra Kongsø. Hun nåede at runde 109 år og var dermed Danmarks ældste borger.

At dømme ud fra forskningsprojekter fra Center for Aldersforskning vil Thyra Kongsøs alder ikke blive nær så usædvanlig i fremtiden.

- Vores undersøgelser viser, at der er årlige fremskridt. Rygefrekvensen går ned, og motionsfrekvensen går op, hvilket er med til, at Danmark snart begynder at møve sig op af OECD's liste, siger Kaare Christensen.

Seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at gennemsnitslevealderen blandt danske mænd er 76,3 år, mens den er 80,7 år for kvinder. I Japan, der topper OECD-listen, er gennemsnitslevealderen blandt kvinder 86 år.

Kaare Christensen indrømmer, at der er langt vej endnu, men er fortrøstningsfuld.

- Vi taber ikke yderligere terræn. Rygeloven, et godt behandlingssystem og muligheden for at foretage et aktivt sundt valg er med til at sikre, at halvdelen af Danmarks befolkning i fremtiden vil blive over 100 år, siger Kaare Christensen.

Danmark kravler op ad aldersstigen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce