Fødevareskandale

Natten til torsdag blev Danæg i Christiansfeld advaret om, at der kan være et ulovligt stof i 20 ton æg, som er havnet i Danmark. Produkterne er kaldt tilbage, og forbrugerne skal ikke frygte for forurenede æg i supermarkederne, fortæller Danægs

Æg: Et ulovligt stof mod lopper og mider hos høns har fået Danæg på mærkerne. 20 ton kogte æg kan indeholde det forbudte stof fipronil, og derfor er et stort tilbagestrækningsarbejde i gang hos den sydjyske virksomhed.

- Vi opdagede det, fordi vores leverandør af de her æg omgående orienterede os, da han fik at vide, at der var mistanke om det, fortæller Lars Thomsen, der er kvalitetschef hos Danæg.

Forbudt stof i europæiske æg

Det forbudte stof fipronil er blevet fundet i æg produceret i Holland og Belgien. Fipronil kan bruges mod lopper og mider hos høns, men er ulovligt at bruge i fødevareproduktion.Fødevarestyrelsen vurderede tidligere på ugen, at de forurenede æg ikke var havnet i Danmark, men torsdag begyndte Danæg et større arbejde med at trække 20 tons æg tilbage fra kunder, da der var mistanke om fipronil i æggene.

Det drejer sig om kogte og pillede æg solgt i spande af fire kilo.

Fødevarestyrelsen vurderer på baggrund af hollandske undersøgelser, at æggene ikke er sundhedsfarlige, men da stoffet er ulovligt, trækkes æggene tilbage.

Meldingen kom natten til torsdag, og torsdag formiddag tog Danæg kontakt til Fødevarestyrelsen, der ellers tidligere på ugen havde afvist, at de forurenede æg var havnet i Danmark.

Kun kogte æg

Kvalitetschefen fortæller, at forbrugerne ikke skal være bange for at æggebakkerne ude i supermarkedernes i kølediske kan indeholde det forbudte stof. De pågældende æg er solgt som kogte og pillede æg leveret i spande til typisk kantiner, køkkener, cafeer og cateringvirksomheder. Danæg kan derfor ikke sige, hvilke slutprodukter, der kan risikere at indeholde det forbudte stof.

- De er leveret ud til det, vi kalder foodservice-segmentet. Det man kan kalde den professionelle del af fødevarebranchen. Vi sælger kogte pillede æg, og så anvender vores kunder det til forskellige ting, siger Lars Thomsen.

Fortsat opmærksomme

Fødevarestyrelsen har bedt Danæg om at tilbagetrække æggene fra sine kunder. Prøver i Holland viser ellers, at mængden af fipronil i æggene ikke er på et sundhedsskadeligt niveau, men da stoffet er ulovligt, skal produkterne trækkes tilbage.

Fødevarestyrelsen oplyser, at man følger sagen tæt, og kan ikke udelukke, at yderligere efterforskning vil afdække flere sager om fipronil i æg eller produkter med æg, der er importeret til Danmark.

Hos Danæg i Christiansfeld er man også opmærksomme på risikoen.

- Vi kræver dokumentation og analyser til alt, hvad vi modtager af æg. Der er ikke på nogen måde tegn på, at det her berører danske æg. Men hvad vi fremover modtager fra udlandet, tager vi prøver af eller har certifikater på, der garanterer, at det er fri for stoffet, siger Lars Thomsen.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Kloden rundt: Trods æggeskandale strømmer belgierne til omelet-festival

Kloden rundt: Trods æggeskandale strømmer belgierne til omelet-festival

Fødevarestyrelsen finder yderligere 6,9 ton forurenede æg

Travlhed hos fynsk cateringfirma: Forurenede æg i fynske kantiner

Travlhed hos fynsk cateringfirma: Forurenede æg i fynske kantiner