Hvorfor siger vi, at håret er kommunefarvet?

Hører man til de forfængelige, vil man nok foretrække at få sin hårfarve betegnet som mørkeblond, når man altså har den lidt ubestemmelige leverpostejfarve i håret, som så mange af os danskere har.

Men i virkeligheden hedder det kommunefarvet hår, når man sådan er bare lidt mørkere end almindelig blond uden at være helt mørkeblond.

Det er nemlig det, der er forskellen. Enten er man blond, eller også er man mørkeblond. Er man noget midt imellem, er man hverken det ene eller andet, men slet og ret kommune- eller leverpostejfarvet.

Ikke for at sige noget forkert om leverpostej, men i håret er farven ikke netop køn. Og den er da heller ikke noget at prale af eller skrive hjem om.

For slår man op i Nudansk Ordbog fra 1980, får man rent ud at vide, at farven - i hvert fald på det tidspunkt - er nedsættende ment. Ordbogen henviser da også til betegnelsen leverpostejfarvet, og så burde man vide besked.

Men siden er udtrykket åbenbart vokset i betydning, for siden 1980 er det blevet alment anerkendt af myndigheder og andre som udtryk for en bestemt hårfarve.

For at finde frem til udtrykkets oprindelse skal man helt tilbage til Ordbog over det Danske Sprog fra 1928.

Her trækkes der paralleller til udtryk som kommunevand og cigarkassetræ som noget ubestemmeligt, der ikke er særligt værdifuldt.

Ordbogen anfører, at udtrykket kommunefarvet formentlig er opstået som en morsomhed, der skulle udtrykke noget såre almindeligt. Det er så siden gået over i sproget som slang om en hårfarve, der er som kommunen - farveløs, alt andet end prangende, sådan på det jævne.

I samme boldgade finder man udtryk som sygekassetræ og måske også sygekassebriller.

Sygekassetræ er et udtryk for ikke særlig værdifuldt træ af en ubestemmelig sort, mens sygekassebriller fortæller om et par briller, der bestemt ikke er skræddersyet efter seneste mode.

Og med svaret på dette dumme spørgsmål, er bolden givet op til en rask sommerrunde om dumme spørgsmål fra læserne.

Har du derfor et dumt spørgsmål, så send det til Stiftstidende:

dendumme@fyens.dk

eller
telefax 65 93 25 74

eller
pr. brev til:

Fyens Stiftstidende
Blangstedgårdsvej 2-4
5220 Odense SØ
mærket "dagens dumme".

Vil vil så gøre vores bedste for at trænge til bunds i dumheden.
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Svimlende glad på en gren

Svimlende glad på en gren

Forvirrende EF-Domstol

Forvirrende EF-Domstol

De åndssvage horn

De åndssvage horn