Dagbøder til politichef: Videregav fortrolige oplysninger

Retten i Odense har idømt en vagtchef ved Fyns Politi seks dagbøder af 500 kroner for at have videregivet fortrolige oplysninger til pressen og offentligheden.

Dagbøder til politichef: Videregav fortrolige oplysninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Retten i Odense har i principiel sag idømt en vagtchef ved Fyns Politi seks dagbøder af 500 kroner for at have videregivet fortrolige oplysninger til pressen og offentligheden.

Det var fortrolige oplysninger om flugtkongen Brian Bo Larsen, en 42-årig politikommissær som vagtchef ved Fyns Politi gav til pressen og dermed til offentligheden, og det koster ham nu en bøde.

Retten i Odense har onsdag formiddag afsagt dom i en principiel sag over den pågældende vagtchef, som betyder, at han er idømt seks dagbøder af 500 kroner.

Vagtchefen er dømt for at have videregivet fortrolige oplysninger, fordi han i december 2014 udtalte til pressen, at flugtkongen Brian Bo Larsen efter et væbnet røveri med et oversavet jagtgevær mod Brugsen i Kværndrup var blevet anholdt sammen med en prostitueret, som han havde taget stoffer sammen med.

Lige præcis vagtchefens oplysninger om, at Brian Bo Larsen var sammen med en prostitueret og at de havde taget stoffer sammen, men ikke noget af det andet omkring flugtkongens dramatiske anholdelse, har nu dømt politikommissæren i retten for overtrædelse af straffelovens paragraf 152 om at have videregivet fortrolige oplysninger.

Det er Brian Bo Larsen, der har anmeldt vagtchefen for udtalelsen, som han mener indeholder fortrolige oplysninger.

Forsvarer vil gå videre med sagen

Vagtchefens forsvarer, advokat Torben Koch, er mildest talt rystet over dommen og forstår den slet ikke.

- Det er fuldstændigt uacceptabelt, at han bliver dømt. Der er intet privat i, at Brian Bo Larsen befinder sig i en bil med en prostitueret og de har taget stoffer. Det er for mig ikke noget, der vedrører privatlivet, siger Torben Koch som reaktion på byrettens dom.

Normalt kan domme med bødestraf på under 10.000 kroner ikke ankes til en højere retsinstans, i dette tilfælde landsretten, men alligevel vil forsvarsadvokaten gå videre med den.

- Jeg vil bede Procesbevillingsnævnet give tilladelse til at indbringe sagen for landsretten. Jeg er rimelig sikker på, jeg får lov til det, for det er et principielt spørgsmål, siger Torben Koch.

Politi: Dom til efterretning

Hos Fyns Politi har man også fulgt retssagen nøje, og her siger politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen:

- Vi tager dommen til efterretning, og som borger skal man selvfølgelig kunne regne med, at politiet også overholder gældende lovgivning. Nu må vi nærlæse dommens præmisser, og det er så dét, siger politidirektøren.

Om det får konsekvenser for vagtchefen eller hvad det kommer til at betyde internt i politiet vil hun ikke kommentere, fordi det vil være en intern personalesag.

Sagen har opmærksomhed ikke alene hos Fyns Politi, men også hos Rigsadvokaten i forhold til, hvor langt vagtchefer, anklagere og andre kan tillade sig at gå med udtalelser om aktuelle politisager. Men efter dommen har Rigsadvokaten ingen kommentarer.

Det samme gælder formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt.

- Vores udgangspunkt er, at vi respekterer domstolenes afgørelser, skriver han i en mail.

Almenvellets interesse

Heller ikke betjentenes tillidsmand og formand for Fyns Politiforening, Steffen Daugaard, har lyst til at kommentere dommen.

I sidste uge sagde han dog til Fyens Stiftstidende, at dommen vil få konsekvenser for, hvilke oplysninger vagtcheferne hos Fyns Politi vil give, når journalister kontakter dem. Og dermed er det offentligheden, som ikke længere får de samme oplysninger som tidligere.

- Hvis en vagtchef får en dom for at fortælle noget til pressen, som er i befolkningens interesse, så kan jeg godt forestille mig, at svaret bliver sådan noget "ja, nej, ved ikke, ingen kommentarer", når pressen ringer. Det bliver en helt anden form for dialog, og journalisterne kommer til at skulle spørge om alting. Det bliver ikke nogen god snak, og det, er jeg ikke sikker på, er i samfundets interesse, hvis vi for eksempel ikke kan efterlyse en bil, når det er vigtigt, og i særdeleshed når det gælder alvorlige forbrydelser, sagde Steffen Daugaard i sidste uge.

Betjentenes tillidsmand lagde i sidste uge heller ikke skjul på, at han mente, vagtchefen skulle frifindes.

- Jeg synes bestemt, det er ok, de ting vagtchefen har fortalt. Alternativet er, at vi må sige ingen kommentarer hver gang. Det er i almenvellets interesse, at presse, borgere og politi agerer sammen på en hensigtsmæssig måde, siger han.

- Bekymrende dom

Hos Politilederforeningen, som er forbund for landets cirka 900 politiledere og herunder også den pågældende vagtchef i Fyns Politi, glæder formanden sig til at læse byretsdommens præmisser, hvor dommen er for ham både overraskende og bekymrende.

- Det er en sag, som er principiel og vil danne præcedens fremadrettet. Det er klart, at når der er regler på området og domstolene mener, de er overskredet, er vi nødt til at vende det indad. Jeg synes, det er ærgerligt, at Statsadvokaten har set sig nødsaget til at rejse tiltale i en sag, hvor der er faldet dom i første instans, siger Michael Agerbæk.

Han vil gerne læse dommens præmisser om, hvor fortrolighedsgrænsen for retten er overskredet.

- Sagen er meget principiel og bekymrende fremadrettet i forhold til vagtchefernes kommunikation, siger Politilederforeningens formand.

Flugtkongen

Brian Bo Larsen har fået tilnavnet "flugtkongen", fordi han har planlagt og udført over 20 fangeflugter fra fængsler og arresthuse, og han har siddet inde for vold mod betjente, flugtforsøg, tyveri og røverier. I mere end halvdelen af sit liv har den 42-årige mand siddet fængslet.

Allerede som 13-årig røvede han en tankstation med en bajonet ved boldklubben B67 i Odense, og som 15-årig fik han sin første fængselsdom.

Den mest spektakulære flugt fandt sted i 1995, hvor Brian Bo Larsen sammen med 11 andre stak af fra Vridsløselille Statsfængsel, da en gummiged bragede ind i ringmuren på fængslet og slog et stort hul i muren.

Den væbnede røveri mod Superbrugsen i Kværndrup blev han senere idømt tre et halvt års fængsel for ved Retten i Svendborg. Dommen indeholdt dog også andet end det grove købmandsrøveri.

Dagbøder til politichef: Videregav fortrolige oplysninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce