Dansk Industri øjner en mulighed for at hente arbejdskraft til Danmark, når Storbritannien træder ud af EU. Dansk Metals fynske formand, Claus Jensen, opfordrer DI til ikke at glemme den næste generation af danskere.

Elektrikere, mekanikere, smede, industriteknikere, ingeniører, programmører og andre it-folk. Det er den type stillinger, som dansk erhvervsliv har mere end almindeligt svært ved at få besat. Derfor er Dansk Industri ved at lægge an til en mulig charmeoffensiv i Storbritannien for at lokke kvalificeret, udenlandsk arbejdskraft til Danmark, når Brexit træder i kraft.

- Vi kan bruge mange af de EU-borgere, der lige nu arbejder i Storbritannien. Det er uklart, hvad der kommer til at ske (i forbindelse med Brexit, red.) - briterne ved ikke endnu, hvilke regler de vil pålægge EU-arbejderne, siger underdirektør i DI Steen Nielsen til det engelsksprogede nyhedsbureau Bloomberg.

Steen Nielsen uddyber over for Fyens Stiftstidende, at der ikke er tale om en decideret kampagne fra DI's side. Endnu.

- Det er bare et signal til de EU-arbejdere i Storbritannien, som er usikre på, hvad fremtiden bringer, at de er meget velkomne i Danmark. Det er ikke udtryk for en markedsføringskampagne. Men det kan godt være, at en sådan kampagne ligger og lurer ude i fremtiden, når det er afklaret, hvad konsekvenserne bliver af Brexit, siger Steen Nielsen og fremhæver, at DI tidligere har ført lignende kampagner i enkeltlande.

Metal-boss: Fokuser på de unge

Fra Dansk Metals fynske formand, Claus Jensen, lyder lignende røster. Han er enig i, at man er nødt til at gøre noget akut.

- Når vi lige nu laver undersøgelser blandt vores tillidsrepræsentanter siger 10 procent, at de er nervøse for, at deres virksomheder vil flytte dele af produktionen til udlandet, fordi de ikke kan skaffe den nødvendige arbejdskraft i Danmark. Det er der ikke nogen i det danske samfund, der er tjent med, siger Claus Jensen.

Han opfordrer dog DI til ikke at investere for meget tid i den britiske charmeoffensiv. I stedet bør man fokusere på at uddanne den næste generation af danskere.

- Det er klart, at der på nogle områder er eklatant mangel på arbejdskraft, og derfor er der ikke noget underligt i, at DI prøver at skaffe arbejdskraften i udlandet. Men de har samtidig skrevet under på trepartsforhandlinger, hvor de forpligter sig til 10.000 flere lærlinge frem mod 2025. Formålet med den aftale er netop, at det skal løse en stor del af problemerne på sigt, siger Claus Jensen.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Fattigere end de troede: Briter mangler 4100 milliarder kroner

Fattigere end de troede: Briter mangler 4100 milliarder kroner

Briter vil komme en tiger i tanken og sætte fart på brexit

Briter vil komme en tiger i tanken og sætte fart på brexit

Flere brexitvælgere fortryder

Flere brexitvælgere fortryder