DF til eksamen som midterparti

Avisens politiske redaktør Elisabet Svane forklarer, hvorfor DF har en nøglerolle ved kommunalvalget. Arkivfoto

DF til eksamen som midterparti

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Avisens politiske redaktør Elisabet Svane forklarer, hvorfor Dansk Folkeparti har en nøglerolle ved kommunalvalget. På Christiansborg kan DF samarbejde med både blå og rød blok, men er det også muligt i kommunerne? Det skal valget give svar på.

Hvorfor er det så interessant, hvordan Dansk Folkeparti klarer sig rundt om i kommunerne ved valget på tirsdag?

- Fordi Dansk Folkeparti nu har etableret sig som et rigtigt midterparti, der kan samarbejde til både den ene og anden side, i hvert fald på Christiansborg. Det er lykkedes Kristian Thulesen Dahl at placere sig på midten i dansk politik. Nu skal det så vise sig, om det kan slå igennem ude i kommunerne også. Det er den egentlige test for DF ved dette valg.

Hvad er kriteriet for succes, set fra partiledelsen på Christiansborg?

- Det handler først og fremmest om rigtige borgmesterposter - rådmænd og borgmestre på Københavns Rådhus tæller ikke. Kan en DF'er sætte sig for bordenden i en kommune eller to for første gang, vil det blive set som en stor succes.

Hvor er chancerne størst?

- Der er flere muligheder. De fleste taler om Assens, hvor Jens Henrik Thulesen Dahl (partileder Kristian Thulesen Dahls bror, red.) stiller op, og Guldborgsund, hvor finansordfører René Christensen er opstillet. Men der er også andre steder, det kan komme på tale, når der skal konstitueres i løbet af valgnatten og næste dag.

Hvorfor er mulighederne større for DF denne gang end tidligere?

- Fordi Dansk Folkeparti først nu er ved at modnes som et rigtigt parti, der også kan tage ansvar lokalt. Erfaringen viser, at det går der som regel 20-25 år med for et nyt parti. Sådan var det for SF, og sådan har det været for Enhedslisten, der først ved valget i 2013 slog rigtigt igennem i kommunerne, 24 år efter partiets fødsel i 1989. Dansk Folkeparti blev dannet i 1995 og har altså 22 år på bagen, så det er ved at passe nogenlunde med alderen.

Vil det blive betragtet som en fiasko, hvis DF ikke får nogen borgmesterpost?

- Partiet har aldrig flashet nederlag og har altid formået at nedtone manglende succes. Helt generelt vil de partier, der går tilbage ved kommunalvalget, sige, at det skal man ikke lægge for meget i, fordi det var et lokalvalg, mens dem, der går frem, vil glæde sig over fremgangen og tilskrive den deres politik. Verden går videre, også selv om der ikke kommer nogen DF-borgmester. Men indflydelse lokalt er vigtigt for alle partier, det smitter af på det, der sker på Christiansborg, og der bliver lyttet til borgmestrene. Derfor er det vigtigt at sikre sig så stor lokal indflydelse som muligt.

 

DF til eksamen som midterparti

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce