DF er ligeglade med Nordpolen

Dansk Folkeparti gider ikke kæmpe om retten til Nordpolen, når Grønland har udsigt til at få alle indtægter fra den olie, der måtte findes i undergrunden ved Nordpolen.
Foto: John McConnico/AP/POLFOTO

DF er ligeglade med Nordpolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dansk Folkeparti har mistet lysten til at kæmpe for Nordpolen, når Grønland skal have olien.

Mens Danmark sammen med stormagter som USA og Rusland i disse år kæmper om retten til Nordpolen, så har Dansk Folkeparti mistet interessen for at udvide rigets grænser.

- De andre lande vil nok være mere interesserede, for vi får ikke en rød reje. Jeg er mindre entusiastisk, for hvorfor skulle vi bruge en masse energi på det, når vi har afskrevet os alle ressourcerne, siger udenrigsordfører Søren Espersen.

Landene med kyst til Ishavet har for nylig besluttet at dele Nordpolen efter rent videnskabelige opmålinger af undergrunden. Det kunne sagtens gøre Nordpolen dansk, men med selvstyreaftalen, som Grønland og Danmark underskrev i sidste uge, tilfalder eventuelle oliemilliarder Grønland.

- En fair ordning

- Det er stærk generende, at vi skal gøre alt arbejdet, og så er der andre, der skummer fløden, siger Søren Espersen.

Det grønlandsk folketingsmedlem Juliane Henningsen, som også er medlem af Arktiske Parlamentarikere, ser ikke overraskende anderledes på sagen.

- Vi kan jo ikke bruge tid på, om Dansk Folkeparti synes, det er sjovt eller ej. Det her handler om det danske rige, og vi skal selvfølgelig gøre krav på det, der er vores, siger hun og forsvarer samtidig, at Grønland har ret til olien.

- I første omgang bliver det jo modregnet i bloktilskuddet, så på den måde deler vi jo stadig. Det er en fair ordning, fordi vi i Grønland ønsker at være selvbærende og tage ansvar, og det kræver en god økonomi, siger hun.

Store muligheder

Professor i international politik ved Københavns Universitet, Ole Wæver, kan heller ikke se nogen grund til, at Danmark ikke skulle gøre sit bedste.

- Man kan ikke vide, hvad det betyder at få et godt resultat, men netop derfor er det vigtigt at prøve. Der er ikke så stor risiko, men derimod store muligheder, så det ville være vanvittigt ikke at gøre sit bedste, siger han.

Danmark, Norge, USA, Rusland og Canada skal gøre deres krav gældende inden 2014.

DF er ligeglade med Nordpolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce