DF: Udflytning er omfordeling mellem de største byer

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) præsenterede onsdag planen "Bedre balance II - statslige arbejdspladser tættere på borgere og virksomheder". Den kritiseres af blandt andre støttepartiet Dansk Folkeparti for at flytte statslige arbejdspladser til større universitetsbyer frem for provinsbyer.

DF: Udflytning er omfordeling mellem de største byer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DF er skuffet over, at universitetsbyer løber med de fleste statslige arbejdspladser i regeringens plan.

Det vækker undren hos regeringens støtteparti, at en betragtelig del af de statslige arbejdspladser, der skal rykkes ud af hovedstaden, går til større universitetsbyer.

Erhvervs- og vækstordfører Hans Kristian Skibby (DF) spørger retorisk, hvad der blev af opgøret med centraliseringen og den geografiske glidebane:

- Regeringen har slået sig op på, at vi skal have et mere sammenhængende Danmark - med en klar målsætning om, at vores større provinsbyer skulle tilgodeses langt mere i forhold til statslige arbejdspladser.

- Men det bliver de jo ikke, når man flytter så mange af arbejdspladserne til de få universitetsbyer, der jo i forvejen klarer sig ganske, ganske glimrende.

De fire universitetsbyer Aarhus, Odense, Aalborg og Roskilde får tilsammen 1191 statslige arbejdspladser i regeringens anden runde udflytninger.

Odense er absolut topscorer med 465 stillinger, 306 stillinger går til Aarhus, 264 stillinger til Roskilde og 156 stillinger til Aalborg.

- Universitetsbyerne har i forvejen god vind. De klarer sig godt. Hvis man ønsker et mere sammenhængende Danmark, så sker det ikke ved at flytte arbejdspladser mellem universitetsbyer, siger Hans Kristian Skibby.

Dansk Folkeparti er ikke ene om at undre sig over fordelingen.

- Jeg kan godt forstå, hvis de mindre byer føler sig forbigået. Vi vil gerne række endnu længere ud, hvor det for alvor vil kunne gøre en forskel, siger SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, i en pressemeddelelse.

Enhedslistens landdistriktsordfører, Henning Hyllested, istemmer:

- Hvis meningen med regeringens udspil var at skabe liv og arbejdspladser i vores udkantsområder, så kan man undre sig over, at det er Aarhus og Odense, der løber med langt de fleste arbejdspladser i den her plan.

På pressemødet for fremlæggelsen af udflytningsplanen glædede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sig derimod over, at Odense, Aalborg og Aarhus som lokale hovedstæder styrkes.

Han betonede samtidig, at der er flere hensyn at tage i udflytningen. Både hensynet til, at de statslige arbejdspladser skal spredes i hele landet, og at visse stillinger skal placeres i stærke universitetsmiljøer.

Stillinger i Aarhus kan også betyde indbyggere i omegnskommunerne, betonede Løkke:

- Hvis man har et ønske om at bo i det midtjyske, så er det altså lidt mere attraktivt, at der er en arbejdsplads i Aarhus end i København.

Men det argument giver Hans Kristian Skibby ikke meget for:

- Jeg kan ikke se, hvorfor man ikke også skulle kunne pendle ud af Aarhus.

FAKTA: Odense, Aarhus og Roskilde får flest nye statsjob
Regeringen præsenterer onsdag sin anden runde af udflytning af statslige arbejdspladser.

Her er et overblik over de byer, hvor flest arbejdspladser rykker hen:

1) Odense: 465.

2) Aarhus: 306.

3) Roskilde: 264.

4) Næstved: 189.

5) Ringkøbing: 171.

6) Aalborg: 156.

7) Middelfart: 153.

8) Randers: 150.

9) Holstebro: 122.

10) Stenlille 113.

Kilde: Regeringen.
FAKTA: Her er hvad regeringen har lært af første udflytning
Regeringen har gjort nogle foreløbige erfaringer fra første runde udflytning af statslige arbejdspladser.

Anden runde gennemføres inden evalueringen af første runde, hvilket ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skyldes, at regeringen "politisk vil det her".

Her kan du se de foreløbige erfaringer fra første runde ifølge regeringen:

Løsning af kerneopgaver:

* Institutionerne angiver, at der gennemsnitligt set har været et mindre fald i produktiviteten og kvaliteten i varetagelsen af deres kerneopgaver.

* Opgørelsen dækker over en væsentlig variation, idet nogle institutioner angiver en forbedret opgaveløsning, mens andre angiver en forværret.

Sygefravær:

* Udviklingen i sygefravær varierer betydeligt mellem de berørte institutioner, og der kan ikke observeres en klar tendens.

* Halvdelen af institutionerne melder om stigende sygefravær, siden flytningen blev udmeldt, mens den anden halvdel melder om et faldende sygefravær i samme periode.

Medarbejderfastholdelse og rekruttering:

* Knap hver fjerde af de flyttede arbejdspladser er besat af medarbejdere, der enten er flyttet med arbejdspladsen eller pendler. Opsigelsesraten er gennemsnitligt set steget.

* Samtidig oplever institutionerne flere ansøgninger per ledig stilling i dag end i perioden før flytningen. Der angives en række konkrete udfordringer med at rekruttere erfarne akademikere og specialister.

Tendens til normalisering med afslutning af flytteprocessen:

* På alle målte parametre klarer institutioner, der har afsluttet flytningen, sig bedre end institutioner, der alene har påbegyndt, men endnu ikke afsluttet, flytningen.

* Dette indikerer, at institutionernes drift midlertidigt påvirkes negativt, mens flytningen står på, men at der efterfølgende sker en gradvis normalisering.

Kilde: Regeringen.
FAKTA: Odense, Aarhus og Roskilde får flest nye statsjob
Regeringen præsenterer onsdag sin anden runde af udflytning af statslige arbejdspladser. Her er et overblik over de byer, hvor flest arbejdspladser rykker hen:

1) Odense: 465.

2) Aarhus: 306.

3) Roskilde: 364.

4) Næstved: 189.

5) Ringkøbing: 171.

6) Aalborg: 156.

7) Middelfart: 153.

8) Holstebro: 122.

9) Stenlille 113.

10) Hjørring 112.

Kilde: Regeringen

DF: Udflytning er omfordeling mellem de største byer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce