Christiansborg holder vejret

Danske soldater på vagt ved basen i den irakiske by Al Qurna i går. Foto: Akram Saleh/Reuters Bureau

Christiansborg holder vejret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

IRAK-SKANDALE: Forsvarsministeren får fuld opbakning til sin beslutning om at fjerne ledelsen i Irak

Overdrivelse fremmer for-ståelsen, siger man.

Og forståelse møder forsvarsminister Søren Gade (V) masser af oven på hans beslutning om at udnytte det største våben i hans arsenal: At fjerne ledelsen af de danske styrker i Irak.

Nu holder politikerne vejret, mens Forsvarets auditører undersøger, hvorvidt der er hold i de chokerende beskyldninger om, at medlemmer af den danske styrke har mishandlet tilbageholdte irakere i den danske lejr.

- Jeg klamrer mig selvfølgelig stadig til det halmstrå, at der er ikke er noget om sagen, og det er en storm i et glas vand. Nu må vi afvente auditørundersøgelsen, siger forsvarsminister Søren Gade.

Oppositionen prisede i går forsvarsministerens resolutte beslutning om at trække ledelsen i Irak tilbage til Danmark.

Helt til bunds

Men sagen vækker dyb bekymring blandt de forsvars-politiske ordførere.

- Det her er en meget alvorlig sag, som vi selvfølgelig skal helt til bunds i. For det er meget ærgerligt i forhold til de danske soldater, vi med god grund har været stolte af. Først og fremmest skal vi have afklaret, hvad der er op og ned i forhold til den 37-årige kaptajn, der er sigtet, siger Morten Helveg Petersen (R).

Hverken han eller Socialdemokraternes Per Kaalund kan "i deres vildeste fantasi" forestille sig, at der er foregået overgreb i den danske Camp Eden, som minder om amerikanernes fremfærd i det berygtede Abu Ghraib-fængsel.

Forsvarsordfører Villy Søvndal fra SF vil dog ikke lade tvivlen komme de danske soldater til gode.

SF og Enhedslisten forsøgte i går at overtale det tredje parti, der er nødvendigt for at kunne trække forsvarsministeren for Udenrigspolitisk Nævn.

Villy Søvndal vil for eksempel gerne have svar på, hvordan Forsvaret holdt ministeren orienteret, da Hærens Operative Kommando første gang for to uger siden fik kendskab til beskyldningerne om mishandling af irakere.

Den sigtede kaptajn, Annemette Hommel, stod i går frem i B.T. og bedyrede sin uskyld. Den tidligere sekretær for Udenrigspolitisk Nævn beskyldte samtidig ledelsen for at bruge hende som syndebuk.

Oppositionen går dog ud fra, at der må være noget om snakken, når ministeren vælger det drastiske skridt af fyre Camp Edens fire ledende officerer.

Det afviser forsvarsministeren.

- Det var en politisk beslutning, fordi jeg synes, jeg kunne stille spørgmålstegn ved deres dømmekraft, og den vurdering delte forsvarschef. Så må det jo vise sig bagefter, om det var min dømmekraft, der var noget galt med, siger Søren Gade.

Alle afventer nu auditørernes undersøgelse.

Forsvarets Auditørkorps har haft medarbejdere i Kuwait for dér at foretage afhøringer af danske soldater, oplyser jurdisk rådgiver Peter Otken.

Fup og fakta

Han vil ikke sige noget om, hvornår auditørerne kan tænkes at afslutte deres arbejde, der kan tage flere måneder.

- Vi bliver ved, til vi kan skille fup fra fakta. Jo alvorligere anklagerne er, jo mere omhyggelige skal vi være, siger Peter Otken og fortsætter:

- Vi kan sige, at én person er sigtet efter den militære straffelov, og at vi nu undersøger, om andre personer har deltager eller har været vidende om, hvad der er foregået.

Forsvarsministeren har intet at gøre med auditørernes undersøgelse. Han ser dog frem til, at der bliver styr på situationen.

- Selvsamme minut lover jeg at give en fyldestgørende undersøgelse til Udenrigspolitisk Nævn.

Christiansborg holder vejret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce