Chefkok på Henne Kirkeby Kro: Havde ikke forudset stjerne

Henne Kirkeby Kro fik sin første michelinstjerne sidste år. I år modtog køkkenchef Paul Cunningham restaurantens anden stjerne.

Chefkok på Henne Kirkeby Kro: Havde ikke forudset stjerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Henne Kirkeby Kro fik til køkkenchef Paul Cunninghams store overraskelse michelinstjerne nummer to.

Stjernekokken Paul Cunningham fra Henne Kirkeby Kro på den jyske vestkyst blev særdeles overrasket, da Michelins internationale chef, Michael Ellis, annoncerede, at restauranten har fået sin anden michelinstjerne.

Paul Cunningham var tilfældigvis til stede ved årets michelinuddeling i Vasateateret i Stockholm, fordi han vidste, at hans tidligere kollega Gunnar Gislason, som er køkkenchef på den islandske restaurant Dill, ville få en stjerne.

- Så sad jeg der, og pludselig siger de, at de gerne vil se mig på scenen, da de når til de tostjernede. Jeg tænkte bare: "Hold da kæft!". Mine ben fungerede ikke, og jeg kunne ikke stå op, fortæller en begejstret Paul Cunningham.

Det er første gang nogensinde, at en dansk restaurant i provinsen får to michelinstjerner.

I sin udtalelse om Henne Kirkeby Kro skriver Rebecca Burr, der er redaktør på Michelin guide Nordic Countries 2017:

- Paul Cunningham på Henne Kirkeby Kro laver sublim velsmagende, klassisk baserede retter, som hylder den lokale fødevarerigdom, skrives der i en pressemeddelelse.

Henne Kirkeby Kro fik sin første stjerne sidste år.

- I vores verden er de stjerner et klap på ryggen. Når vi arbejder 365 dage om året, og når alle andre har fri, så er det vores pris, siger Paul Cunningham.

- Men jeg havde aldrig forestillet mig, at vi skulle gå fra én til to stjerner på 12 måneder.

Paul Cunningham har også tidligere haft restauranter, som har modtaget michelinhæder.

Han fik sin første stjerne, da han arbejdede på Sølleråd Kro, den næste på The Paul i Tivoli, inden hans restaurant på den jyske vestkyst fik en stjerne sidste år.

- At gå fra en stjerne til to er meget surrealistisk, siger han.

Efter uddelingen af michelinstjerner er mange madentusiasters øjne rettet mod gourmetrestauranterne. Ofte ser man reservationerne strømme ind, og efter uddelingen gik Henne Kirkeby Kros hjemmeside da også ned.

FAKTA: Danmark fører i nordisk kamp om michelinstjerner
Danmark og Norge har begge en - og kun én - restaurant med tre stjerner. Det kan ingen andre nordiske lande prale med.

Men det er blot en af triumferne set med danske briller ved årets uddeling af michelinstjerner til restauranter i Norden.

Her kan du se, hvordan Danmark lægger sig i det nordiske gourmetfelt.

* Flest restauranter med mindst én stjerne:

Danmark: 24 restauranter (tæller man Færøerne med som en del af det danske rigsfællesskab, er Danmark oppe på 25 restauranter).

Sverige: 23 restauranter.

Norge: 5 restauranter.

Finland: 4 restauranter.

Island: 1 restaurant.

* Flest stjerner:

Danmark: 28 stjerner (med Færøerne lander tallet på 29).

Sverige: 26 stjerner.

Norge: 7 stjerner.

Finland: 4 stjerner.

Island: 1 stjerne.

* Flest nye stjerner:

Danmark: 6 nye stjerner (med Færøerne er det 7 nye stjerner).

Sverige: 3 nye stjerner.

Norge: 1 ny stjerne.

Finland: 0 nye stjerner.

Island: 1 ny stjerne.

* Flest trestjernede restauranter:

Danmark: 1 trestjernet restaurant, Geranium.

Sverige: Ingen trestjernet restaurant.

Norge: 1 trestjernet restaurant, Maaemo.

Finland: Ingen trestjernet restaurant.

Island: Ingen trestjernet restaurant.

* Flest tostjernede restauranter:

Danmark: 2 tostjernede restauranter.

Sverige: 3 tostjernede restauranter.

Norge: Ingen tostjernet restaurant.

Finland: Ingen tostjernet restaurant.

Island: Ingen tostjernet restaurant.

Kilder: Michelinguiden for de nordiske lande.
FAKTA: Danmark har nu 24 michelinrestauranter
Provinsen blev den store vinder ved årets uddeling af michelinstjerner i Stockholm.

Jylland får sin første tostjernede michelinrestaurant og flere andre restauranter får sin første stjerne.

Noma i København mister sine to stjerner, da restauranten holder lukket det næste år.

Se alle Danmarks michelinstjerner her:

Tre stjerner:

* Geranium, København.

To stjerner:

* A|O|C, København.* Henne Kirkeby Kro, den jyske vestkyst (ny).

En stjerne:

* Clou, København.* Den Røde Cottage, Klampenborg.* Era Ora, København.* Formel B, København.* Kadeau, København.* Kiin Kiin, København.* Kokkeriet, København.* Kong Hans Kælder, København.* Marchal, København.* 108, København (ny).* Relæ, København.* Søllerød Kro, Holte.* Studio at the Standard, København.* Domestic, Aarhus (ny).* Frederikshøj, Aarhus.* Gastromé, Aarhus.* Substans, Aarhus.* Kadeau, Bornholm.* Ti Trin Ned, Fredericia (ny).* Slotskøkkenet (Dragsholm Slot), Hørve (ny).* Frederiksminde, Præstø.

Kilder: Michelin.
FAKTA: Michelinguiden for de nordiske lande
Michelinguiden blev startet af dækfabrikanten André Michelin. Den har eksisteret siden august 1900, hvor den blev trykt i 35.000 eksemplarer og uddelt gratis.

Den franske restaurantguide dækker 28 lande, og efterhånden er så mange gourmetrestauranter blevet optaget i guiden, at man har valgt at dele den op i flere forskellige udgivelser i stedet for én samlet.

* De danske michelinstjerner står beskrevet i Michelinguiden for de nordiske lande, The Michelin Guide Nordic Countries.

* Der findes guider over enkelte lande - for eksempel Guide Michelin France og Guide Michelin Italy. Der findes også guider over byer, for eksempel Guide Michelin London.

* Nyt siden 2006 er, at Guide Michelin nu også omfatter byer uden for Europa. Den første, der udkom, var Guide Michelin New York City 2006. Michelin udgiver også grønne guider, som mere er turistguider.

* Michelinrestauranterne i de største byer i Europa bliver samlet i guiden The Main Cities of Europe. Den omfatter ikke flere restauranter, end hvad der allerede er lanceret i de enkelte guidebøger.

Kilde: Michelin Guide.
FAKTA: Sådan uddeler Michelin de eftertragtede stjerner
Det er Michelin-inspektørerne, som beslutter, hvilke restauranter som fortjener de prestigefyldte Michelin-stjerner. De uddeles efter særlige kriterier.

Læs her, hvilke kriterier der skal være opfyldt:

* Ifølge Michelin får maden - og kun maden - karakterer ved hjælp af stjerner.

* Vurdering af service, atmosfære og øvrige indtryk belønnes med korslagt bestik (1-5 bestik).

* Tre stjerner i Guide Michelin betyder, at en restaurant er "værd at rejse efter".

* To stjerner betyder, at restauranten er "en omvej værd".

* En stjerne betyder, at det er "en rigtig god restaurant i sin kategori".

* Stjernerne uddeles kun på basis af den mad, som serveres. Fem kriterier vejleder inspektørerne i deres bedømmelse:

1. Kvaliteten på råvarerne.

2. Håndværket - det vil sige smagen og tilberedningen.

3. Personligheden - det vil sige, hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk.

4. Noget for pengene.

5. Kvalitet over tid - det skal være en lige fantastisk oplevelse, uanset hvornår man besøger restauranten.

Kilder: Michelin.
FAKTA: Historien bag Michelins eftertragtede stjerner
Kokke, madskribenter og andre branchefolk har formentligt ligget søvnløse op til dagen, hvor den prestigefyldte spiseguide Michelin kaster med stjerner eller tager nogle igen fra de bedste restauranter i Norden.

De eftertragtede stjerner bliver uddelt onsdag i den svenske hovedstad, Stockholm.

Her kan du læse, hvordan uddelingen af Michelin-stjernerne startede:

* Michelin Guiden blev startet af dækfabrikanten André Michelin. Den har eksisteret siden august 1900, hvor den blev trykt i 35.000 eksemplarer og uddelt gratis.

* Dengang var der omkring 3000 biler på de franske veje.

* De første guider rummede nyttige oplysninger om, hvor man som bilist kunne få benzin på bilen, hvordan man skiftede dæk og glødelamper. De rejsende fik også tip om, hvor man kunne spise og overnatte.

* Bagtanken var efter sigende at få bilisterne ud på vejen og slide deres dæk for at sætte gang i dækfabrikantens forretning.

* I 1920'erne kom de berømte stjerner til.

* Ofte har Guide Michelin-inspektører en gedigen grunduddannelse på restaurant- eller hotelskoler og flere års erfaringer fra branchen.

* Derefter gennemgår de en seks måneder lang intern uddannelse, så inspektørerne har et fælles syn på, hvordan restauranterne skal bedømmes.

* Der gives én til tre stjerner. Danmark er allerede godt repræsenteret i stjerneparaden med i alt 25 stjerner fordelt på 21 restauranter.

Kilde: Michelin.dk, visitdenmark.com

Chefkok på Henne Kirkeby Kro: Havde ikke forudset stjerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce