Nye opgaver har de seneste år presset jordemødrene på de fynske fødegange. Finanslovsmidler vil gøre god gavn, siger chefjordemoder

De fynske jordemødre har i stigende grad oplevet travlhed på fødegangene de seneste år, og eventuelle nye statslige midler til området falder på et tørt sted, siger chefjordemoder på OUH Anette Lund Frederiksen.

Hun glæder sig derfor over, at Sundhedsudvalget i Region Syddanmark har valgt at søge om sin andel af den statslige pulje på 50 millioner kroner årligt til landets fødeafdelinger - det vil sige 11 millioner kroner årligt til de syddanske fødselsgange.

- Der er de seneste år kommet forskellige ændrede patientforløb og retningslinjer, der betyder mere arbejde for jordemødrene. For eksempel sættes gravide kvinder i gang tidligere, hvilket blandt andet betyder flere undersøgelser, og der er også ændrede retningslinjer ved vand-afgang. De intensiverede forløb trækker gevaldigt på vores ressourcer, og det har betydning for antallet af hænder på det akutte område, forklarer Anette Frederiksen, der fordudser, at det med de nye midler vil blive muligt at ansætte mere personale på fødegangen.

Chefjordemoderen understreger, at de nye tiltag er gode og øger sikkerheden for de fødende, men at der indtil nu ikke er fulgt flere ressourcer med, når man har ændret patientforløbene.

Dyre kursusforløb

Et andet eksempel på, hvad pengene skal gå til er projekt "Sikker fødsel," der er et større kursusforløb, hvor læger og jordemødre undervises og eksamineres i fosterovervågning. Projektet er både dyrt og koster mange mandetimer, så pengene fra staten kan sikre, at projektet kan fortsætte.

Det samme gælder for arbejdet med at begrænse antallet af kejsersnit blandt ved at forstærke lægeberedskabet.

Der er generelt travlhed på fødeafdelingerne, fortæller Anette Frederiksen, og antallet af dage med stor travlhed er blevet flere.

- Der er selvfølgelig også stille dage, men der er saftsuseme også dage, hvor vi har meget travlt. Midlerne fra staten kan forhåbentlig betyde, at får bedre tid til at løse opgaverne alle dage, vurderer chefjordemoderen.

Det er i aften, at Sundhedsudvalget i Region Syddanmark beslutter at sende ansøgningen om de 11 millioner kroner af sted til Sundheds- og Ældreministeriet.

Formand for Sundhedsudvalget i Region Syddamnark, Poul Erik Svendsen (S), ser det nærmest som regionens pligt at søge om midlerne.

- Der er de penge, der er til sundhed, og vi sagtens bruge mange flere. Vi anstrenger os for at levere en god service, og vi er da forpligtet til at søge midler, når der er nogle at søge. Flere hænder kan altid gøre en forskel, siger han.

Ansøgningen fra regionen lyder på knap 11 millioner kroner årligt i 2016 og 2017. Herefter vil pengene blive en fast del af regionens budget.

  • Jensen_Stine_Jessen_(2015)_024

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Odense. Jeg skriver om stort og småt i Odense Kommune. Mit særlige stofområde er ældre- og handicap-politik. Jeg er uddannet fra Journalisthøjskolen i Århus, og jeg har desuden en bachelor i dansk og statskundskab fra Københavns Universitet. Jeg bor i landsbyen Vindinge uden for Nyborg med min mand og vores tre børn.