Chef efter fjernvarme-nedbrud: - Vi har faktisk fået lidt ros

Fjernvarme Fyns varmepumper blev udfordret af de dalende temperaturer.

Chef efter fjernvarme-nedbrud: - Vi har faktisk fået lidt ros

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ledningschef hos Fjernvarme Fyn, Jesper Nielsen, mener, at driftssikkerheden i fjernvarmen stadig er enestående trods stort nedbrud på dele af Fyn onsdag.

Jesper Nielsen, er I blevet klogere på, hvorfor en af jeres varmepumper gik ned onsdag, så flere områder på Fyn var uden fjernvarme dele af dagen?

- Ikke ud over at det kan ske, at trykket bliver for højt, fordi forbruget er så stort, som det var i går. Der var ikke nogen fejl på vores anlæg.

Så det var de lave temperaturer, der var årsagen?

- Altså, det var, fordi vi har det store flow i forbruget. Så er det et problem, når sådan en pumpe falder ud. Det kan der være mange årsager til. Men det svære er at få den lukket ned og startet igen samtidig med, at der er sådan et stort forbrug. Varmenettet er belastet til det yderste, når vi har så lave temperaturer. Juleaften brugte vi eksempelvis kun det halve af, hvad vi gjorde onsdag.

Skal I ikke være gearet til lave temperaturer?

- Det er vi også. Vi kørte omkring 18.000 kubikmeter ud i timen i går, og det er det højeste, vi har været oppe på i nogle år. Men vi kommer bagud, når alle de ramte kunder mangler varme efter fem minutter, fordi det er så koldt. Så opstår der et hul i varmen, indtil vi får startet vores kedler op igen, og der står en masse huse, der vil have endnu mere varme, end de egentlig er dimensioneret til. Derfor går der noget tid, inden vi får fyldt det "hul" op igen.

Så det er en kædeeffekt, hvor nogle vil opleve at være ramt længere tid end andre?

- Ja, når alle huse i kæden lukker op for deres termostater. Så bliver de, der bor tættest på, varmet op først. Nogle vil opleve følgerne af bare kort tids driftstop længere end andre.

Hvor mange var ramt af det?

- Jeg har ikke et kundeantal på det, men det er jo mange. De fleste dog ikke så lang tid.

Sagen kort
Fjernvarme Fyn havde onsdag flere nedbrud, som forbrugerne fik at mærke, da temperaturen udenfor samtidig faldt til syv-otte frostgrader. Allerede onsdag morgen oplevede borgere i Morud, nordvest for Odense udfald på grund af pumpefejl på en højtryksledning. Det samme gjorde beboere i blandt andet Otterup og Bredbjerg


Sidst på dagen var der så driftsforstyrrelser i Næsby og Korup i Odense samt Morud, Søndersø, og Vissenbjerg, nordvest for Odense, da en anden pumpe gik ned.

Først ud på aftenen havde de sidste borgere i Morud varmen tilbage.

I plejer ellers at markedsføre jer på driftssikkerhed...

- Vi er også stadig 10 gange så stabile som alt muligt andet. Selv om vi har haft sådan et udfald. Med et gasfyr har du jo udfald cirka en gang om året. Det har vi jo overhovedet ikke. Ikke så det kan mærkes i hvert fald. De, der har et gasfyr, har i princippet heller ikke kunnet varme deres hus ordentligt op i går, fordi de ikke er dimensioneret til så lave temperaturer. Så de har også småfrosset lidt.

Hvad er risikoen for, at det sker igen?

- Vi er selvfølgelig meget opmærksomme på at undgå det. Men det er klart, at hvis vi igen når ned på de her minus otte grader og stormvejr, så skal man virkelig have føling med systemet helt ud til fingerspidserne.

Så lige så snart, temperaturerne falder til det her niveau, er der risiko for, at pumperne lukker ned?

- Nej, det kan man ikke sige. Som udgangspunkt lukker de jo ikke ned. Men konsekvenserne af et nedbrud er selvfølgelig langt større med koldt vejr. Andre dage havde man slet ikke opdaget det, fordi vi havde haft meget bedre mulighed for at indhente det efter et kort udfald.

Vi skrev sidst om nedbrud på jeres pumper i 2014. Er det der, I senest havde et større nedbrud?

- Jeg kan ikke erindre noget i den her stil i de syv år jeg har været her. Heller ikke lige det i 2014. Så det er ikke noget, der sker ret tit.

Hvordan har jeres kunder reageret?

- Vi informerede folk på vores hjemmeside og vores facebookside, men der var ikke rigtig nogen, der reagerede. Vi har ikke umiddelbart fået mange vrede henvendelser. Vi har faktisk fået lidt ros, fordi der var nogle, der sørgede for, at varmen kom tilbage.

Chef efter fjernvarme-nedbrud: - Vi har faktisk fået lidt ros

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce