Centralt møde i Odense-sagen: Kommune aftalte stor eventpulje med eventarrangør

Odense Kommunes nuværende stadsdirektør, Stefan Birkebjerg Andersen (t.v.), var ansat som direktør for By- og Kulturforvaltningen, da han sammen med den daværende stadsdirektør Jørgen Clausen (t.h.) holdt mødet med direktør for Odense Sport & Event, Thomas Christensen, i maj 2013. Arkivfoto: John Fredy

Centralt møde i Odense-sagen: Kommune aftalte stor eventpulje med eventarrangør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Odense Kommune og Odense Sport & Event forhandlede om en kommunal eventpulje på 20 millioner skattekroner om året, allerede inden den såkaldte Odense Business Task Force blev nedsat og kom frem til selvsamme forslag under navnet Odense&Co. Det fremgår af dagsordenen for et centralt møde, der også trækker Odense Kommunes nuværende stadsdirektør ind i sagen om mulig ulovlig erhvervsstøtte.

Havde Odense Kommune og Odense Sport & Event aftalt en ny, kommunal eventpulje på 20 millioner kroner, allerede inden den uvildige arbejdsgruppe Odense Business Business Task Force blev nedsat og senere foreslog at etablere eventpuljen på lige præcis dét beløb?

Det spørgsmål rejses nu, efter at Fyens.dk tirsdag kan fremlægge dagsordenen for et møde mellem kommunen og den vigtige samarbejdspartner på eventområdet 14. maj 2013, hvor de to parter også skulle lægge rammerne for den fremadrettede kommunale støtte til virksomheden.

Siden har Odense Sport & Event modtaget millioner fra selvsamme pulje.

Som vi tidligere har beskrevet foreslog bestyrelsesformand Niels Thorborg og den daværende direktør for Odense Sport & Event, Thomas Christensen, netop en eventpulje med "et markant, årligt beløb", da de 23. januar 2013 fik foretræde for de ledende politikere i Odense.

Den drøftelse fortsatte altså på mødet den 14. maj, hvor den tidligere og den nuværende stadsdirektør, henholdsvis Jørgen Clausen og Stefan Birkebjerg Andersen, satte sig sammen med direktør Thomas Christensen. Stefan Birkebjerg Andersen var på det tidspunkt direktør for By- og Kulturforvaltningen i kommunen.

Det viser en aktindsigt, som Fyens Stiftstidende modtog fra Odense Kommune sent mandag aften.

Vi har ikke modtaget et referat fra mødet, men af dagsordenen fremgår det, at der på mødet - små to uger før nedsættelsen af Odense Business Task Force - var drøftelser om at placere 20 millioner kroner i en ny organisation:

"Der skal alt andet lige bruges flere penge end forventet. Midlerne skal puljes i en organisation. Udgangspunktet er 10 millioner kroner årligt i aktivitetspuljen. Anbefalingen er, at fordoble midlerne??", skriver kommunen på dagsordenen.

Der bliver lagt op til, at midlerne blandt andet skal fordeles til Odense Sport & Event, det nye musik- og teaterhus, Den Fynske Landsby og Kongens Have.

De tre sager fra Odense
Arenasagen
I Arenasagen indgik Odense Kommune en aftale med Odense Sport & Event om et årligt tilskud til Arena Fyn fra 2013 til og med 2017, selvom kommunens egne jurister havde konkluderet, at det ville være ulovligt. Derudover lavede kommunen i forbindelse med indgåelsen af aftalen også et sponsorat af fodboldklubben OB, som kommunen allerede har rejst tvivl omkring, hvorvidt man har fået nok værdi ud af. Og sidst men ikke mindst etablerede kommunen i forbindelse med forløbet i 2013 desuden Odense&Co og en eventpulje på 20 millioner kroner, som Odense Sport & Event specifikt havde efterspurgt.

Koncertsagen
I Koncertsagen lavede Odense Kommune en underhåndsaftale med Odense Sport & Event, der betød, at kommunen i forlængelse af en koncert med Sting og Paul Simon i 2015 skulle købe ydelser hos virksomheden og hæve kommunens sponsorat af fodboldklubben OB for samlet to millioner kroner. Købet skulle sikre, at virksomheden modtog de 4,5 millioner kroner til koncerten, som kommunen havde lovet og var ifølge stadsdirektøren et forsøg på at få mere ud af tilskuddet til Sting og Paul Simon-koncerten. Men kommunen har haft svært ved at dokumentere, at der i forbindelse med betalingerne af de meget runde regninger efter koncerten blev leveret nogen ydelser fra Odense Sport & Event.

Robotsagen
I Robotsagen fortsatte Odense Kommune med at betale rater på 400.000 kroner til arrangøren af en robotmesse, selvom både stadsdirektøren og vækstchefen vidste, at virksomheden bag var i fare for at gå konkurs. Derudover valgte kommunen at se bort fra de specifikke punkter i kontrakten bag messen, der skulle sikre, at kommunen ikke kom til at give arrangørerne ulovlig erhvervsstøtte. I stedet for at udføre betalingerne i takt med planlægningen af messen, valgte kommunen at betale mere en halvandet år forud for en messe i 2018, der nu aldrig bliver til noget, fordi virksomheden gik konkurs i november 2016. Odense Kommune har i den forbindelse meldt krav for 1,2 millioner kroner i konkursboet.

Dagsordenen til mødet

Hvordan kan vi overføre pengene lovligt?

Eventpuljen var ikke det eneste punkt på dagsordenen til mødet den 14. maj 2013.

Som det første og mest omfangsrige punkt skulle de to parter tale om, hvordan man lovligt kunne få overført midler til Odense Sport & Event som følge af igangværende diskussioner om kommunens manglende brug af Arenaen, der gik ud over driften og Odense Sport & Events indtjeningsmuligheder.

Det fremgår af det første punkt på dagsordenen: "Midler til OS&E".

”Der skal være en dialog om, hvordan vi får pengene lovligt over til OS&E – der skal være flere aftalesæt - sponsor og aktiviteter”, står der blandt andet.

Udfordret i forhold til Odeon

Det fremgår også af dagsordenen, at Odense Kommune var juridisk udfordret på andre punkter. Herunder opførelsen af musik- og teaterhuset Odeon, der i dag står færdigbygget og snart kan åbne dørene for første gang.

"Hvis det lykkedes at finde en løsning på denne problemstilling, vil det være lettere at finde en løsning på musik- og teaterhus-udfordringen", skriver kommunen.

De to parter var angiveligt allerede i dialog om Odense Sport & Events rolle i det nye musik- og teaterhus, selv om opgaverne endnu ikke havde været i udbud. I et særskilt og sidste punkt på dagsordenen lægger kommunen op til en tæt dialog med Odense Sport & Event i forhold til det videre arbejde.

"Vi vil gerne have en fortrolig idéudvikling med OS&E i forhold til Musik- og Teaterhuset", skriver kommunen, der tilsyneladende også lader virksomheden se projektmateriale for kulturhuset.

"Thomas (direktør Thomas Christensen, red.) får materiale i fortrolighed med henblik på videre fortrolige drøftelser", afslutter kommunen.

Som bekendt blev dele af støtten til Odense Sport & Event politisk drøftet på et økonomiudvalgsmøde i september 2013.

Fyens.dk vil i løbet af dagen forsøge at få reaktioner og kommentarer til mødet fra de ledende embedsmænd og politikere i Odense Kommune.

Centralt møde i Odense-sagen: Kommune aftalte stor eventpulje med eventarrangør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce