Bytræer bør tjekkes tit


Bytræer bør tjekkes tit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunerne bør holde et ekstra øje med træer, der står langs tæt trafikerede veje, lyder rådet fra biolog.

Træer langs trafikerede veje er mere sårbare over for svampeangreb og skal derfor tjekkes ofte. Går svampen først i trærødderne, er risikoen for, at træet vælter, stor. Særlig svampen kæmpe knippeporesvamp er en stor skurk, når vejtræer lige pludselig vælter, fortæller seniorkonsulent, biolog Simon Skov, Center for Skov og Landskab under Københavns Universitet.

- Der er seks-syv svampetyper, der står for hovedparten af ulykkerne med væltede træer. Heriblandt er kæmpe knippeporesvampen, som er forholdsvis almindelig på gamle bøgetræer, siger Simon Skov til Ritzau.

En mand blev i dag dræbt i Fælledparken i København, da et træ væltede ned over hans bil. Ifølge Center Park og Natur i København er årsagen formentlig, at træet - et bøgetræ - er angrebet af kæmpe knippeporesvampen. Et angreb, som Center og Park siger, at man normalt først kan konstatere om efteråret.

Men allerede nu kan man se tegn på, om træer eventuelt er angrebet af svampen, siger Simon Skov.

- Tørre grene i toppen af et træ afslører, at kronen ikke får vand nok, og når svampen er ved at nedbryde træet, går det netop ud over vandtransporten. Så selv om det ikke er svampesæson, kan træet godt vise, at der er problemer med rødderne. Det er derfor vigtigt, at kommunerne tit tjekker bytræerne, siger Simon Skov.

Århus Kommune f.eks. er netop gået i gang med at tilse hvert eneste vejtræ og parktræ i kommunen, bl.a. for kæmpe knippeporesvamp.

- Ved veje med tæt trafik skal træerne tilses tit - en gang hvert andet eller tredje år. Men er der kronsymptomer, vil jeg sige hvert år afhængig af træets alder og trafikforholdene, siger han.

I forhold til hvor meget trafik, der er, sker der ikke ret mange ulykker med væltede træer, pointerer Simon Skov.

- Så vi skal ikke være bange for hverken at køre en tur langs træerne eller gå en tur i parken, men vi skal heller ikke blive så byboagtige, så vi glemmer, at træerne kan vælte, når det stormer, siger han.

Bytræer bør tjekkes tit

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce